Barcelona lesz a 37. America’s Cup házigazdája

Az Emirates Team New Zealand és a Royal New Zealand Yacht Squadron bejelentette, hogy Barcelona lesz a 2024-ben megrendezendő 37. America’s Cup házigazdája.

Barcelona, a világ egyik legikonikusabb és legvonzóbb városa lesz az első olyan helyszín a világon, amely olimpiai játékoknak és America’s Cupnak egyaránt otthont adott.

Grant Dalton, a Kupát védő Emirates Team New Zealand vezérigazgatója elmondta: „Barcelona a világ egyik legismertebb városa, így rendkívül izgalmas, hogy a világ legelismertebb vitorláseseményének adhat otthont. Az America’s Cup címvédőjeként mindig is felelősséget éreztünk az esemény és a vitorlássport globális szintű fejlődéséért, és az, hogy az eseménynek egy olyan jelentős város ad otthont, mint Barcelona, lehetővé teszi számunkra, hogy tovább növekedjünk a globális sportpiacon. Az AC75-ösök versenye pár száz méterre a barcelonai strandtól, a vízparttól és a versenyfalu szurkolói zónáitól több lesz, mint látványos.”

Barcelona célja, hogy Európa digitális és technológiai fővárosává váljon, így egyértelmű az America’s Cuphoz való kapcsolódás. A versenyzéshez már meglévő világszínvonalú létesítmények, a csapatok bázisai, a technikai infrastruktúra, a szuperjachtok, az America’s Cup eseményfaluja, a média számára kialakított területek, valamint a szeptemberi és októberi versenyidőszakban átlagosan 9-15 csomós szélerősség a várost alkalmassá teszik a célnak.

A város pályázatában a köz- és magánszervezetek példátlan szövetsége működött együtt a Kupa Barcelonába vonzása érdekében, magában foglalva Katalónia kormányát, a barcelonai városi tanácsot, a városházát, a helyi kikötőt, a Barcelona Global befektetési ügynökséget és a Barcelona & Partnerst, a város több mint 200 vezető intézményéből álló nonprofit kezdeményezést, amelynek célja, hogy a települést a világ egyik legjobb tehetség- és gazdasági városává tegye.

„A fentieket az Ukrajnában jelenleg zajló, felfoghatatlan háború árnyékában jelentjük be, ami számunkra mindent más megvilágításba helyez – mondta Dalton. – Őszintén reméljük, hogy a helyzet gyorsan javul, és szeretnénk támogatásunkról biztosítani az ukrán embereket ebben az időszakban. Alig várjuk, hogy a barcelonai vendéglátó helyszínnel együttműködve további részleteket jelenthessünk be a megfelelő időben.”

Barcelona és az America’s Cup:

YouTube video

(fotók és forrás: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!