Horvátország nyugodt csücske: Komiža

2024. július 27.
Címkék :

Vis sziget nyugati oldalán festői, gazdag tengeri hagyományokkal rendelkező városka fekszik, amely bájával és autentikus szellemiségével elnyeri az utazók szívét.

Komiža egyedülálló szépségétől mindenkinek eláll a lélegzete, pedig már az oda vezető út is lenyűgözi az utazót, hiszen a hajóról – legyen az komp, vitorlás vagy motoros jacht – az Adria kékjében gyönyörködhetünk. A városhoz közeledve először a Szent Miklós-templom harangtornya tűnik fel, majd a vörös tetők és kőházak sora, aztán a szőlőkkel és olajfákkal borított zöld dombok. A háttérben pedig a Kék-barlangról ismert Biševo szigete húzódik meg csendesen.

A kikötőben színes halászhajók mesélnek a környék történetéről, az 1996-ban felújított magas hullámtörő pedig ideális esti sétákhoz is. A szűk utcákon tett rövid kirándulás során elmerülhetünk Komiža gazdag történelmében, lévén az ősidők óta lakott településen a különböző kultúrák különböző nyomokat hagytak, ami az építészetben, a gasztronómiában és a hagyományokban is megmutatkozik. A velencei hatások mellett Komiža építészetében a bécsi szecesszió és a historizmus elemei, valamint a jugoszláv korszak számos maradványa is megtalálható – a lakóépületektől kezdve a mozikon és szállodákon át az emléktáblákig.

Bár a város gazdaságának jelentős részét a turizmus teszi ki, sikerült megőrizni a környék egyedi szellemiségét. Lakói büszkék örökségükre, szívesen mesélnek a hely gazdag történelméről és kultúrájáról. Komiža a szakrális és a profán egyedülálló szimbiózisa, ahol templomok harangjai és hullámok együttese alkot egyedülálló környezetet. A Gusarica strandon a Gusarica-i Miasszonyunk-templom mellett úszhatunk, miközben az impozáns 17. századi épületben gyönyörködünk. Néhány kilométerrel arrébb, a Kamenice strand közelében a 16. századi Szent Miklós-templom áll a tenger felett, kertjéből lenyűgöző kilátás nyílik a környező szigetekre és a kék Adriai-tengerre. És ahol minden évben elégetnek egy-egy hajót.

Komižát évszázadokon át bátor halászok lakták, akik először merték elhagyni az Adriai-tengert, és egészen Máltáig hajóztak. Tulajdonképpen ők fejlesztették ki a gajeta falkušát – egy kivételes vitorláshajót. A falkuša azért egyedülálló, mert nemcsak halászatra, hanem teherszállításra is használható. A 16. században 74 falkuša volt a Komiža-öbölben, a Földközi-tenger legrégebbi halászhajójának utolsó példánya 1986-ban süllyedt el. Mivel azonban a gajeta falkuša a horvát tengeri örökség szimbólumának számít, három hajót restauráltak turisztikai céllal, ezek a „Comeza-Lisboa”, a „Mikula” és a „Palagruža”. Különösen népszerű a „Rota Palagruzona” falkuša regatta, amelyet a Földközi-tenger és talán egész Európa legrégebbi regattájának tartanak.

Lenyűgöző légifelvételek a városról és környékéről:

YouTube video

fotók és forrás: yachtscroatia.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!