Hajókat égetnek Horvátországban

2016. október 21.
Címkék :

top5Horvátországban – azon belül főleg Dalmáciában – különleges tisztelet övezi Szent Miklóst, ünnepe fontos eseménye az évnek. Vis szigetén, Komižában egészen furcsa módon tisztelegnek előtte.


A halászok városában védőszentjük tiszteletére elégetnek egy hajót, mégpedig a róla elnevezett plébániatemplom előtt. A szertartás során előző éjszaka előkészítenek egy fahajót, amelyet reggel néhány fiatal lelocsol benzinnel, majd meggyújtják. Ezután nem sokkal indul a körmenet a templom elől: négy fehér kesztyűs, fekete öltönyös férfi vállára veszi a szent szobrát, utánuk következnek a papok, a kórus és a tömeg. Vonulásuk során megkerülik a temetőt, a templomba visszaérve a pap megáldja a szobrot, amit négyszer, a négy égtáj irányába leeresztenek a földre.

theyburntheboat_01_slobodnadalmacijahr_658

A krónikák szerint ez a szokás már azelőtt létezett, hogy Komiža lakói halászatból kezdtek élni. Felmerül a kérdés, hogy miután váltottak, miért pusztítják el továbbra is az ehhez szükséges eszközt.

theyburntheboat_02_ijedrenjehr_658

Antropológiailag ezt a kereszténység előtti időkre vezetik vissza, abba a korszakba, amikor az emberek bálványokat imádtak, illetve áldoztak az égi hatalmaknak. Van azonban egy másik magyarázat, amely praktikus oldalról közelít a témához. Ez abból a közismert tényből indul ki, hogy a fából készült hajó lényegében örökéletű, hiszen minden része cserélhető, minden sérülése javítható. Persze elérkezik az a pont, amikor a tulajdonos már felhagy az állandó fúrás-faragással, és magára hagyja a bárkát meghalni. Ilyen korhadt, használaton kívüli hajót áldoznak fel, ez szimbolizálja a rosszat, a beteget, elégetésével átadja a helyet az újnak, a fiatalnak, az egészségesnek. Valószínűleg ezért van az is, hogy kiskamaszok lobbantják lángra.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!