Horvátország is lépéseket tesz a túlturizmus ellen

Horvátország is eljutott oda, ahova több európai ország: korlátozásokat vezet be a turisták megnövekedett száma miatt.

Dubrovnik az egyik leglátogatottabb úticél Horvátországban, ami miatt most már a helyieknek problémái vannak a túlzott turizmussal. Horvátország legdélebbi városának vezetése ezért számos új intézkedést vezetett be az UNESCO Világörökség részét képező városba látogató turisták számára: megtiltották a fürdőruhában való sétálást, a külön engedély nélküli behajtást bizonyos helyekre, a kulturális emlékek körüli étel- és italfogyasztást, valamint a városfalak megmászását. A szabályok betartása érdekében komoly bírságok kiszabását helyezték kilátásba, a büntetési plafon 35 000 euró.
Ezen felül a Dubrovnikba látogatóknak személyenként és a városban eltöltött éjszakánként minden év áprilisától szeptemberéig 2,65 eurót kell fizetniük.

Európában nem Horvátország az első, ahol ilyen döntéseket hoztak egyes városok vezetői, Európa más részein már korábban léptek:

Olaszország

Velencében az UNESCO arra figyelmeztetett, hogy a történelmi központban „helyrehozhatatlan károkat” okozhat a túlturizmus, ezért napijegyet vezettek be a látogatók számára. Korábban megtiltották a hatalmas sétahajók kikötését a belvárosban is, júniustól az idegenvezetők nem használhatnak hordozható hangszórókat, plusz 25 főben korlátozták a turisták számát egy idegenvezetői csoportban. Rómában a turisták többé nem tartózkodhatnak topless a városban, nem ehetnek olyan ételt, amely rendetlenséget okoz, és sehova nem helyezhetnek el szerelmi lakatot. Ha egy turista elkövetné e cselekmények valamelyikét, súlyos pénzbírságra számíthat, vagy kitilthatják bizonyos csúcslátványosságok környékéről.

Aki Szardínián a Spiaggia Rosa rózsaszínű homokján sétál, 500-tól 35 000 euróig terjedő bírságra számíthat, Firenze pedig még júniusban betiltotta az Airbnb-t és a rövid távú magán üdülőbérleteket a városközpontban.

Görögország

2023 szeptemberétől Athén napi 20 000 főre korlátozta az Akropolisz látogatóinak számát, ami azt jelenti, hogy a látogatóknak előre kell időpontot foglalniuk. Görögország emellett úgy döntött, hogy bizonyos turisztikai célpontokon (például Szantorinin és Míkonoszon) jegyekkel korlátozza az utazók számát.

Spanyolország

A túlturizmus elleni küzdelem hónapok óta az egyik fő téma Spanyolországban, még tüntetéseket is tartottak. Barcelonában idegenforgalmi adót vezettek be, amely éjszakánként 5,25 és 6,75 euró között mozog. A különadó a régió általános idegenforgalmi adóján (jelenleg 3,50 euró) felül fizetendő, és azt jelenti, hogy az ötcsillagos szállodákban megszálló vendégek hét éjszakás tartózkodásonként 47,25 eurós extra díjat kénytelenek fizetni. Barcelona tavaly csökkentette a sétahajók számát, és nemrég a hatóságok azt ígérték, hogy az évtized végére felszámolják a rövid távú lakásbérbeadást, beleértve az Airbnb-t is. Emellett szigorú intézkedéseket akarnak bevezetni a szuvenírárusítás korlátozására.

fotók: mynextescape.com, getyourguide.com, thebrokebackpacker.com, greece-is.com, vl-media.fr

forrás: total-croatia-news.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!