Tüntetnek a turisták ellen a Kanári-szigeteken

2024. április 6.
Címkék :

A Kanári-szigetek öt szigetén április 20-án utcára vonulnak a helyiek, hogy a tömegturizmus ellen tiltakozzanak. Szerintük a növekvő turistaszám rossz hatással van a mindennapi életükre.

Egyszerre tartanak tiltakozó megmozdulásokat a szigetcsoport legnagyobb szigetein, Tenerifén, Gran Canarián, Lanzarotén, Fuerteventurán és La Palmán is április 20-án.

A tüntetők a gazdaságpolitika újragondolását követelik, és bírálják a sikertelen turisztikai és földgazdálkodási modellt. A szervezők hangsúlyozták, nem a turistafóbia miatt vonulnak az utcára, azonban a szigetek jelenlegi turisztikai modelljét fenntarthatatlannak tartják, mert több olyan környezeti problémához vezet, amely a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák összeomlását okozza, és nagyon komoly társadalmi problémákat generál. Ilyenek a helyiek mindennapi életére gyakorolt rossz hatások, többek között a közlekedési problémák és a megfizethető lakhatás hiánya. Emellett a helyiek szerint a turisták növekvő beáramlása, a hosszabb időt a szigeteken töltő nyaralók a közegészségügyi és oktatási rendszereket is terhelik, ami a szigetlakók életminőségének romlásához vezet.

Tavaly a Kanári-szigeteken minden korábbi rekordot megdöntöttek a nemzetközi turistaérkezések, 14,1 millió külföldi utazott a szigetekre, több mint egyharmaduk (5,7 millió) brit volt. Ez a szám 2 milliós növekedés 2022-höz képest. A turisták 2023-ban több mint 20,3 milliárd eurót költöttek, ezáltal a turizmus közvetlen és közvetett hozzájárulása a Kanári-szigetek GDP-jéhez mintegy 35 százalékos.

Tenerifén a turisták egyharmadát adó britek és a helyi lakosok között az utóbbi hetekben egyre nagyobb a feszültség. A szigetlakók ugyanis azt szeretnék, hogy a mennyiségi helyett a minőségi turizmusra helyezze a hangsúlyt a kanári kormány, és bírálták az olcsó sört ivó, hamburgerező britek invázióját. A panaszokra a nyaralók dacos üzenetekkel és megnövekedett foglalásokkal reagáltak.

Az üzletvezetők, vendéglátóipari egységek és szállodák dolgozói aggodalmukat fejezték ki, hogy a tüntetések elriaszthatják az embereket a szigetek látogatásától.

A Kanári-szigetek elnöke, Fernando Clavijo azt kérte a tüntetőktől, hogy maradjanak a józan ész határain belül. Mint fogalmazott, a szigeteken a turizmus a legfőbb jóléti forrás, és nem szabad zaklatni azokat, akik azért jönnek, hogy élvezzék az úti célt, eltöltsenek itt néhány napot, és a Kanári-szigeteken hagyják a pénzüket – írta a turizmus.com.

fotók: meer.com, express.co.uk, dailymail.co.uk, bloomberg.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!