Elindult a nagyszabású sarkkutató expedíció

Egy hónappal a megfelelő jégtábla kiválasztása után felépítették a kutatótábort és a mérőállomásokat minden idők legjelentősebb sarkkutató expedíciójához.

A mintegy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához odafagyasztották a Polarstern (Sarkcsillag) német kutatóhajót, a jégen pedig egy kutatótábort alakítottak ki.

A hajó a jégtáblával egy éven át fog sodródni a Jeges-tengeren, eközben pedig a sarkvidék belsejébe is eljuthat, ahova jégtörő hajók nem tudnának utat törni a vastag téli jégben. Az együttsodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás, és a Polarstern valahol Grönland és a Spitzbergák között kiszabadul a jég fogságából. Ezt követően indul a begyűjtött adatok értékelése.

A Polarstern szeptember 20-án a norvégiai Tromsőből indult útjára, az expedíció egyes tagjai már szeptember 28. óta gyalogos felderítő utakat tettek a kiválasztott, jelenleg különböző irányokba óránként 10 kilométeres sebességgel sodródó jégtáblán.

A kutatótáborban 17 ország 300 tudósa váltja egymást a 140 millió eurós (46,5 milliárd forintos) expedíció keretében. A tudósok elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!