Balatoni templomromok, amelyek ellenállnak a pusztulásnak

A Balaton környékének misztikus templomromjait végigjárva besétálhatunk az ódon, Árpád-kori falak közé. Tatár, török, kuruc, labanc és építőanyagra utazó helybéli is bontotta ezeket a templomfalakat, de 800-900 év sem tudta teljesen eltüntetni az emlékeket.

Rádpuszta
A Rád nemzetség keltetője volt a déli parttól kissé beljebb, Somogy irányában található Rádpuszta, amely közigazgatásilag Balatonlelléhez tartozik. Manapság egy csárdával megspékelt élménybirtok adja a külterületi településrész savát-borsát, de kulturálisan őseink épületromja foghat meg minket.

A templom a 13. században épült késő román stílusban, anyaga faragott homokkő és tégla. Bizonyos részei, így a támpillérek is megmaradtak. A romot jó ideig elhanyagolták, 1969-ben tárták fel régészek, majd stabilizálták és rendbe hozták. Amikor nincs járvány, komolyzenei koncerteket is tartanak a falai között.

Hetye
Valószínűleg Szent Jánosról volt elnevezve az Ádánd szélén magasodó templom, amely az Árpád-korban egy kis falu egyházi épülete volt. Nagyjából 800 éves lehet, jelenleg már csak kb. háromemeletes tornya áll egy dombtetőn, a szántóföld közepén. Épp ezért előfordult az utóbbi években, hogy traktorokkal tettek kárt a környezetében. 1888-ban tárták fel először, de azóta is csak attól óvták meg, hogy ne roskadjon össze, a környezete bozótos, gondozatlan. Érdekesség, hogy Törökhagyásnak is nevezik a romot, utalva arra, hogy a török invázió idején pusztult el.

Avas
Szigligeten megannyi a látnivaló: ott a felújított vár, a kastély, az erdős, túraútvonalakkal tarkított hegyek, kápolnák, kilátók, egy pompás strand (télen szaunával), kiváló éttermek és még sorolhatnánk.

A templom falának speciális építési technikája alapján már a római korban is állhatott itt épület. Erre épült az Árpád-korban az az egyházi épület, amely még a török dúlása előtt, az 1400-as években romlásba hajlott. Persze Szulejmánék is tettek azért, hogy romossá váljon, ám végül az újranépesülő falu lakossága hordta el a köveket a házak építéséhez. A torony szerencsére megmaradt, ma is áll (Csonkatoronynak is hívják).

Taliándörögd
A Szent András tiszteletére felszentelt templom eredetileg román stílusban épült a 13. században, majd gótikus átépítést kapott. Az építtető a helybéli Dörögdi család lehetett. A falu 1547-ben elpusztult a török által, majd a magyarok is rontottak a helyzeten: 1840-ben felrobbantották egy részét az építőanyagnak szánt köveiért. 1975-ben tárták fel a romot, gazdag leletanyagot lelve a földben. Egy innen származó emberalakos pillérfőt a tihanyi múzeumban állítottak ki, míg a keresztelőmedence az ép dörögdi templomban látható.

Drónfelvételek a templomromról:

YouTube video

Töttöskál
A Káli-medencében több romtemplom is található, ezek közül a szentbékkállai töttöskálit emeljük ki. Azért írtunk egymás után két földrajzi nevet, mert az első a mai, a második a rég elpusztult falu neve. A templom az 1200-as években épült, a törökök 1531-es dúlásáig látta el szolgálatát. A terméskő templomot később újjáépítették, miséztek is benne, de a 19. század végére megint romba dőlt, azóta nincs használatban.

Dörgicse
A kis falunak egyszerű okból van három romtemploma: régen ugyanis három külön község volt. Ennek megfelelően Kis-, Felső- és Alsódörgicsének is saját temploma volt.
A kis méretű kisdörgicseit Szent Miklósnak ajánlották az 1200-as évek körüli építésekor, ma már csak egy fala áll. A felsődörgicsei (más néven szentpéterdörgicsei) rom a mai evangélikus templom mellett áll már az 1200-as évek óta. Érdekessége, hogy szinte két templomot építettek egymás mellé: a 11. századi épület mellé a 13. században felhúztak egy ugyanekkora bővítést, így két templomhajója és szentélye van. A falai egész jó állapotban fennmaradtak.

Az alsódörgicsei (vagy boldogasszonydörgicsei) templom a falu Balatonakali felőli végén, a Gernye nevű dombon található a 13. század óta. Az 1700-as években újraépítették és használták, de aztán megint romossá vált. Manapság megkapó látvány a dombtetőn, körülötte parkosított terület, előtte pedig pazar balatoni panoráma.

Máma
Végül Balatonfűzfő következik, amelynek a helyén más falvak is léteztek. Ilyen volt Máma, amiből mára csak a temploma maradt meg. Az eredetit a tatárok elpusztították, a mongol invázió után, a 13. században épült meg a mostani templom (vagyis amit mi romnak látunk). A kőből épült épületet Szent László tiszteletére szentelhették fel, de a török kor nem tett jót neki. A 18. században ismét rendbe hozták a jezsuiták, majd harmadszor is elpusztult, a Rákóczi-szabadságharc nem kegyelmezett neki. 1963-ban tárták fel és állították helyre (legalábbis statikailag). Érdekessége, hogy a városka közepén található, a sokkal újabb Jézus Szíve-templom mögött – írta a travelo.hu.

Rom- és ép templom kettőse:

YouTube video

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!