A Kon-Tiki története

Kon-TikiA Kon-Tiki 1947-ben épült, azonban egyáltalán nem lehet róla elmondani, hogy a kor technikájának megfelelően. Ezt a tutajt ugyanis Thor Heyerdahi norvég néprajzkutató azért építette és használta, hogy a gyakorlatban bizonyítsa: a történelem előtti időkben is lehetséges volt átkelni a Csendes-óceánon, pontosabban Dél-Amerikából Polinéziába.

Az ötlet abból fakadt, hogy a tudósok komolyan vitatkoztak arról,  hogy Dél-Amerika felől Polinézai elérhető-e. Heyerdahi úgy döntött, hogy véget vet a vitának és kipróbálja. Az expedíció Peruban kezdődött, ahol Heyerdahi és 5 társa korabeli képi ábrázolások és szájhagyomány útján megépítették a Kon-Tikit, amely balsafából készült.

kontiki_overlevet

1947. április 28-án indultak Callao kikötőjéből és 101 nap utazás után érkeztek meg a Tuamotu-szigetcsoporthoz. Kb. 8000 km-t tettek meg átlagosan 1,5 csomós sebességgel. Ezzel az úttal bebizonyították, hogy az ősi módszerek igencsak tengerállók és megfelelők az útra. Bár jóval nehézkesebben lehetett irányítani egy ilyen tutajt, mint egy korszerű vitorlást, mégis elérték céljukat.

Kon_Tiki

Az expedíció során megfigyeltek és azonosítottak addig nem ismert hal- és állatfajokat, élelmiszereket, így tudományos hozadéka is volt. Emellett rávilágított a primitívnek mondott megoldások hatékonyságára.

Kon-tiki

A kalandos útról Heyerdahi könyvet is írt, amelyet 70 nyelvre fordítottak le. A könyvből pedig készült egy film 1951-ben, amely dokumentumfilm kategóriában az Oscar-díjat is elnyerte.

Kon_Tiki

A tutajról
Az alapot 9 db, legalább 60 cm átmérőjű balsafatörzs alkotta, amelyből a középső, a leghosszabb 13,7 m volt. A tutajhoz 8,8 méter hosszú árboc készült, emellett építettek rá egy 1,5 méter magas bambuszfalú kabint is.

És hogy az expedíció valóban kaladnak bizonyult Heyerdahi számára, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy 1969-ben a Ra nevű papirusztutajjal szeretett volna elhajózni Marokkóból Amerikába. Sajnos mégyezer mérföld megtétele után ez a hajó szétesett, de ez nem szegte kedvét. Egy év elteltével megépítette a Rai II-t, amellyel már elérte úticélját.

A Kon-Tiki és a Rai II egyaránt megtekinthető Osloban, a Kon-Tiki Múzeumban.

Kon-Tiki

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!