Nők a vitorlázásban: kezdeményezések és célkitűzések

2024. június 7.
Címkék :

A World Sailing, a vitorlássport globális irányító testülete bemutatta tervét, amelynek célja, hogy minél több nőt ösztönözzön a vitorlázásban való részvételre.

A szűk két hónap múlva kezdődő párizsi olimpia lesz az első olyan az ötkarikás játékok sorában, amelyiken ugyanannyi nő és férfi vesz részt. A World Sailing ehhez illeszkedő Steering the Course terve egyrészt támogatja a nők részvételét a vitorlázásban, másrészt megerősíti a szövetség elkötelezettségét a befogadás, a hozzáférhetőség és az egyenlőség előmozdítása iránt – a vitorlázás minden szintjén. A Steering the Course felvázolja, miként képzeli a WS a sportágat 2032-ben, hét kiemelt területen – edzők, oktatók és csapatvezetők, versenybírók, részvétel, para-inkluzív vitorlázás, események, média, irányítás – számos kezdeményezést és célkitűzést foglal magában.

A World Sailing céljai a 2028-ig terjedő időszakban a következők:
A 2026–27-es vitorlás-világbajnokságon az edzők és segítő személyek között a nők 30%-os arányának elérése (2023-ban Hágában ez a szám 18 százalék volt).
A 2026-os ifjúsági vitorlás világbajnokságon edzőként vagy csapatvezetőként regisztrált nők aránya 35 százalék (2023, Buzios: 18 százalék).
A 2025–2028-as négyéves ciklusban az edzői technikai tanfolyamokon résztvevők fele legyen nő (jelenleg 42 százalék).
A 2026/27-es vitorlás-világbajnokságon és a 2028-s olimpián a versenyek tisztviselőinek a fele legyen nő, valamint a regisztrált nemzetközi versenybírók 25 százalék a legyen nő.

A 2024-es párizsi lesz az első olyan olimpia is, ahol a vitorlásversenyek három főszereplője közül kettőt női tisztségviselő tölt be: „A World Sailing a nemek közötti egyenlőség és a befogadás előmozdításával nem csak az olimpiai élményt kívánja javítani minden résztvevőnek, hanem egy szebb, sokszínűbb jövő felé is utat kíván mutatni az egész sportág számára. Tartós változásokat szeretnénk elérni a vitorlás közösségben és azon túl is, a jelen és a jövő generációi számára” – hangsúlyozta David Graham, a WS igazgatója.

Fiona Kidd, a World Sailing nemzetközi fejlesztési vezetője hozzátette: „A nők vitorlázásban való támogatására irányuló tervünk mutatja a nemek közötti egyenlőség, a hozzáférhetőség és a sportágon belüli szerepvállalás előmozdítása elkötelezettségünket. Meggyőződésünk, hogy a nemi hovatartozás soha nem lehet akadálya a részvételnek vagy a sikernek, ezért a terv célja, hogy lebontsa a meglévő akadályokat, és olyan befogadó környezetet teremtsen, amelyben a nők és lányok is kiemelkedő eredményeket érhetnek el.”

A World Sailing célja még, hogy támogassa a női vezetőségi és bizottsági tagok számának növekedését azáltal, hogy 50 százalékos női képviseletet céloz meg az elnöki és alelnöki vezetői csoportban (jelenleg 37,5 százalék ), valamint 40 százalékot a World Sailing bizottságokban (jelenleg 33 százalék). A World Sailing Nők a vitorlázásban stratégiája megtekinthető és letölthető a szervezet honlapjáról.

(forrás: sail-world.com, fotók: gotuftsjumbos.com, odusports.com, womenwhosail.com, bhpanel.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!