Új hajók a láthatáron: piaci körkép

Izgalmas tervek, vérfrissítés, piaci átrendeződés, új modellek a túrahajók és a versenyvitorlások világából.

Grand Soleil 52
Az olasz gyártó már évek óta épít cruiser/racer hajókat, és a cég állítása szerint az új darab a legendás Grand Soleil 52-es méltó szellemi örököse. Matteo Polli tervező az Italia Yachtscal rengeteg sikert ért el, közreműködése minden bizonnyal sok jót ígér. A hajó Performance és Race változatban készül, mindkettő rendkívül csábítóan néz ki, és a versenypályán is képes megállni a helyét.

Boreal 70
A Boreal Yachts vitorlásai alumíniumból készülnek, így a világon tényleg bárhova el lehet velük hajózni. Viszont a legkevésbé sem puritán, sőt, már-már luxusjacht, hiszen az opciós listáján ott találjuk többek között a mosogatógépet. Hatalmas és alap szinten is meglepően jól felszerelt darab, a trópusokon és a sarkvidékek közelében egyaránt megállja a helyét.

Mojito 30
A francia gyártó híres formabontó terveiről híres, és az új Mojito 30 tervezésekor is igyekeztek elszakadni a konvencióktól. A hajó sokat merít a First 40 és Mini Transat osztályok fejlesztéseiből, gyors cirkálónak tervezték, amely potenciálisan hosszabb tengeri versenyeken is részt vehet. Fő jellemzői a felhajtható tőkesúly, a nagy vitorlafelület és a tisztességesen kialakított fekvőhelyek.

Clubswan 28
A Clubswan 28 egyfajta szakítás a hagyományokkal hiszen a Nautor Swan korábban nem épített ilyen kicsi jachtot. A 28-as a ClubSwan termékcsaládot teszi teljessé, tiszta one-design versenyhajó, négyfős legénység számára. Ezt is Juan Kouyoumdjian tervezte, 1000 kg-os súlyával gyors lesz, de technikailag sokkal kevésbé kiélezett, mint nagyobb testvérei.

Hanse 590
A Hanse Yachts néhány évvel ezelőtt szakított a Judel/Vrolijk irodával, és a Berret/Racoupeau mellett tette le a voksát. Az új generációs Hanse vitorlások formavilága jelentősen megváltozott, belső terük minősége javult. Az 590-es ennek a generációnak az eddigi legnagyobb hajója, opcionális kemény tetős biminivel. Hivatalosan a 2024-es Cannes-i Hajókiállításon mutatják be.

(forrás: sailingtoday.co.uk ,fotók: boreal-yachts.com, grandsoleil.net, yacht.de, nautorswan.com, hanseyachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!