Gyerekeket oktatnak a vízimentők

2024. május 21.
Címkék :

Óvodásoknak és iskolásoknak készített kisfilmeket a Vízimentésért Alapítvány azért, hogy a gyerekek (és a felnőttek is) megtanulják, mire kell figyelni a vízparton a biztonságuk érdekében.

A strandokon a legnagyobb veszély a gyermekeket fenyegeti. Ezért nem elég, ha a szülő felügyeli őket, hanem már óvodáskorban fontos nekik elmagyarázni, hogy hogyan kell vigyázni magukra. Hasonló kisfilmek magyarul nem elérhetők, ezért vállalkozott az elkészítésükre a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának alapítványa.

A sorozatban eddig öt rövid videó és egy rajzfilm készült el, amelyet bárki megnézhet a YouTube-on.

A rövid videók alkalmasak arra, hogy óvodai, iskolai foglalkozás keretében beszélgessenek a pedagógusok a gyerekekkel a biztonságos strandolásról, a vizek veszélyeiről. Ennek nagy jelentősége lehet a hamarosan kezdődő strandszezon előtt, hiszen az a tapasztalat, hogy sok esetben a szülők sincsenek teljesen tisztában a veszélyekkel. Pedig kis odafigyeléssel biztosíthatjuk azt, hogy ne érjen minket baj a strandon, a vízpartokon.

A kisfilmek a családi nyaralásra való felkészülést is segítik, érdemes a szülőknek a gyerekekkel közösen megnézni, majd beszélgetni róluk, még mielőtt elindulnak üdülni.

A videók a következő témákkal foglalkoznak: nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, egy gyerek soha ne menjen egyedül a vízbe, egy gyerek ne menjen mentőmellény nélkül mély vízbe, nagyon veszélyes felfújható strandeszközön elaludni a vízen és hallgassunk a vízimentő jó tanácsaira. A rajzfilm, amelynek a főszereplője két óvodáskorú figura, az óvodások nyelvén mondja el, hogy miért nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!