Legjobb gyakorlatok a tengeri vitorlásoktatásban

Évente több mint 270 ezren végeznek el RYA hajóstanfolyamot. A tengeri vitorlásoktatásban a száz százalékban gyakorlatias megközelítésre és a használható tudás átadására van szükség.

RYA
Az RYA képzés tekinthető egyfajta nemzetközi sztenderdnek. Az elődjét 1875-ben alapították, jelenleg 58 országban, Amerikától Új-Zélandig több mint 2400 tréningközpontot működtetnek. Évente több mint 270 ezren végeznek el RYA hajóstanfolyamot.
A RYA-oktatóanyagokat, -tankönyveket és -irányelveket 2010 óta használom, és nagyon megkedveltem azokat. A professzionális vitorlázók, vagyis a versenyzők, a hajószállítók, a szuperjacht-alkalmazottak szinte mind megszerezték a RYA Yachtmaster-képesítést. Ennél erősebb, elfogadottabb és jobb papír jelenleg nincs. Minden tengeri vitorlásoktatónak és vitorlázónak a RYA oktatói anyagait, tankönyveit és irányelveit ajánlom.

Reed’s
A szakkönyvek közül a RYA-tankönyvek mellett a Reeds könyveket is nagyon ajánlom. Például a Reed’s Skipper’s Handbook a legtöbbet eladott vitorláskézikönyv az első kiadása óta, és szerintem is a legjobb. Jelenleg a 2020-as a legfrissebb kiadás, és a korábbi verzióból több mint hatvanezret adtak el. Könnyen belátható, hogy miért: praktikus zsebméret, segítőtár mindarról, amit egy hajósnak tudnia kell a tengeren. Az oktatók gyakran ajánlják a sokféle információval, tömör formában, gyors útmutatóként szolgáló könyvet mindenki számára. Zseniális útmutató kezdőknek és kiváló felfrissítő a haladóbb kapitányoknak. Minden, amit tudnod kell, ha egy jachton vagy kis csónakon tengerre indulsz.

Amikor 2012-ben és 2013-ban gyakran keltem át a La Manche csatornán a Mini 650-es versenyvitorlásommal versenyeken, gyakorlások alkalmával és a szóló kvalifikációs vitorlázásomon, a Reedsnek a Small craft almanac című könyvét használtam, ami tartalmazta az árapályadatokat, az áramlás térképeket és a csatornának fontos navigációs, valamint biztonsági információit. Nagyon jól megszerkesztett kiadvány, ezt is nagyon ajánlom.

EXL
Bármilyen rendszerben oktatunk, alapvetően megvan a szabadságunk a módszertan terén. A mi pedagógiai alapelvünk a tapasztalati tanulás (Experiential learning, EXL), és az egyén tanulási folyamatára összpontosítunk. Ezt kombináljuk egy kevés élmény-, sőt kalandpedagógiával is.

A ciklikus és napi szintű értékelésre, illetve elemzésre a nap végén, a kikötőben kerül sor. A vitorlásoktatás során a tervezés, cselekvés, értékelés, alkalmazás körforgásban vagyunk benne, mint a klasszikus tapasztalati tanulás esetén. Ez a RYA- és több más tengeri vitorlástanfolyamnak is része. Nagyon ajánlom ezt, mert ez egyfajta naplezárás.

Kommunikáció
A tengeren a nyelv az angol, és ezt mindenkinek legalább alapszinten kell tudnia. Az angol hajós és vitorlás szakszavakat különösen fontos ismerni. Emellett egy tengeri vitorlásoktatáson a szakmai angolt is meg kell tanítani. A seaspeak főleg nagyhajókon használatos, de érdemes ezzel megismerniük a kedvteléscélú hajósoknak is.

KISS-elv a tengeri vitorlázásban
A tengeri vitorlázásban a biztonság a legfontosabb, és mivel a KISS-elv ebben is sokat segít, a tanfolyamainkon ezért is szoktam mesélni róla.

A KISS a keep it stupid simple rövidítése, azaz maradjon ostobán egyszerű. A kifejezés fordításának több variációja is létezik, talán ez a legjobb: tartsd egyszerűnek és egyértelműnek.

Mint tengeri vitorlásoktató, a tanítás során a tömörségben, vagyis az esszenciában hiszek. Mi a lényeget tömören adjuk át a tanulóknak. A mi mottónk: egyszerűsítés, majd hozzáadunk egy kis könnyedséget is.
Fiatalkoromban Bernard Moitessier könyveit olvastam, amit akkor még csak angolul lehetett, és az volt az egyik mániája, hogy a hajón minden rendszer legyen egyszerű, ami így könnyen javítható. Ennek az elvek igen komoly jelentősége van az óceáni vitorlázások alkalmával.

A KISS-elv a vitorlázás során mindenhol ott van: a safety brifingnél, az útvonaltervezésnél, a hajó felkészítése során, egy komolyabb óceáni vitorlástúra esetén stb. A felesleges bonyolítás akár veszélyes is lehet!

Méder Áron

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 159. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! A következő szám november közepén jelenik meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!