Látványos külsőségek között, hajón érkezett meg Franciaországba az olimpiai láng

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kötött ki Marseille-ben a Belem nevű, 19. századi háromárbocos bárka, 12 nappal azután, hogy elindult Görögországból.

A fáklya megérkezése volt az első nagy próbatétel a szervezők és a biztonsági erők számára a július 26-i megnyitóünnepség előtt, egyben a 12 000 kilométeres fáklyafutás kezdetét jelentette. Florent Manaudou olimpiai aranyérmes úszó lépett francia földre a lánggal, majd átadta azt a paralimpiai bajnok sprinter Nantenin Keitának, akitől Jul francia rapper vette át, hogy meggyújtsa az olimpiai üstöt. A lángot eredetileg az athéni Olimpiában lobbantották fel, április 16-án.

Emmanuel Macron elnök köszöntötte azokat a francia olimpikonokat, akik a fáklyát a Belem fedélzetén kísérték: „A láng megérkezésével megkezdődtek az olimpiai játékok.” 79 nappal a párizsi megnyitóünnepség előtt a bárka több száz más hajóval együtt körbejárta a marseille-i öblöt, hogy lelkesedést ébresszen az olimpia iránt. A helyszín nem véletlen, hiszen a dél-franciaországi történelmi város kikötője ad otthont a vitorlásversenyeknek a Játékok alatt.

„Régóta vártunk arra, hogy az Olimpia hazatérjen” – mondta hétfőn Tony Estanguet, a Párizs 2024 főszervezője, utalva arra, hogy a főváros 100 éve rendezett utoljára olimpiát. Szerdán a háromszoros olimpiai aranyérmes kenus egy kicsit tovább ment: „Egykori sportolóként tudom, milyen fontos egy verseny kezdete. Azért választottuk Marseille-t, mert itt a sportot kiemelt figyelem övezi” – jelentette ki.

Amikor a Belem több száz kis hajótól körülvéve befutott a régi kikötőbe, a Patrouille de France bemutatócsapatának repülőgépei az olimpiai karikákat rajzolták az égboltra, majd felfestették a francia zászló piros, fehér és kék színét.

YouTube video

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések lesznek érvényben, míg a fáklya több mint 450 francia városon és településen utazik keresztül, és több tucat turisztikai látványosság, köztük a Mont Saint Michel mellett halad el. Mivel a hatóságok nem tudnak olyan fenyegetésről, amely miatt módosítani kellene a vonatkozó terveket, a megnyitónak a Szajnán úszó hajók adnak majd otthont, ami radikális eltérés a korábbi játékokhoz képest, amikor a fő stadionban zajlott az ünnepség.

A fáklya eredete az ókori olimpiáig nyúlik vissza, amikor egy szent láng égett a játékok ideje alatt. A párizsi olimpia július 26. és augusztus 11. között zajlik, ezt augusztus 28. és szeptember 8. között a paralimpia követi.

fotók: insidethegames.biz, laprovence.com

forrás: insidethegames.biz

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!