Megnyílt az olimpiai kikötő Marseille-ben

2024. április 14.
Címkék :

A nyári párizsi játékok vitorlásversenyeinek otthont adó marinát április 2-án, kedden avatták fel a szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet jelenlétében.

Estanguet méltatta a „csúcsszínvonalú” létesítményt, amely alig több mint két év alatt készült el, nagyjából 44 millió euróból (bár eredetileg 25 millió euróval kalkuláltak). A Roucas Blanc Marina szűk egy éve bázisa a francia vitorláscsapatnak, míg július 28. és augusztus 8. között a világ minden tájáról érkező több mint 330 vitorlázót látja vendégül.

„Én ott készültem a 2016-os riói olimpiára, előre gyártott épületekben voltunk elszállásolva… azóta elképesztő fejlődésen ment át a terület. Az épületek, a hangárok, a tér – minden nagyszerű” – mondta az AFP-nek Sarah Steyaert, aki Charline Picon oldalán versenyez, 49er FX-ben.

„Micsoda büszkeség, micsoda gyönyörű kollektív teljesítmény! Ez az infrastruktúra egy csoda – áradozott Tony Estanguet. – Ez egy olyan létesítmény, amelyet a legjobbaknak terveztek, és arra is, hogy inspirálja az új tehetségeket.”

Amélie Oudéa-Castéra, a sportért és az olimpiai játékokért felelős miniszter szintén felvetette az olimpiai játékokon túlra tervezett létesítmény „örökségének” kérdését, szerinte „a bajnokok példaképei lesznek az utánuk jövőknek” – jelentette ki a sajtótájékoztatón.

Benoît Payan, Marseille polgármestere „egy tengeri stadionról” beszélt, ahol a legjobb sportolók a marseille-i gyerekektől néhány méterre edzenek majd: „Marseille-i emberek generációi fognak itt vitorlázni tanulni” – ígérte. „Marseille elkápráztatja majd a világot!” – zárta mondandóját Amélie Oudéa-Castéra.

(forrás: insidethegames.biz, fotók: Tony Estanguet)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!