Leleplezés: három új AC75-ös mutatkozott be a világnak

Három új AC75-ös vitorlást mutattak be a múlt héten, mindet más és más stílusban. A hajótestek révén végre bepillantást nyerhetünk a tervezési filozófiákba.

A svájci Alinghi Red Bull Racing látványos show-t kerekített a bemutató köré, az olasz kihívó Luna Rossa Prada Pirelli csillogó eleganciájával tündökölt, míg a címvédő Emirates Team New Zealand meglehetősen visszafogott ceremóniát követően olyan hamar vízre szállt, ahogy csak lehetett.

Az Alinghi Red Bull Racing hajója agresszív képet mutat – és nem csak a logóban prüszkölő bika miatt: a test szögletes, a legénységi munkatér mögötti részen pedig „hiányzik” az oldalfal. A fedélzet a vorstag és a legénységi rész között homorú, míg a vorstagtól az orrig markánsan lefelé tart.

Az olaszok – valószínűleg a drámai hatás fokozása érdekében – az utolsó pillanatig fekete lepellel takarták az ezüst testet és a foil-okat. A hajótest vonalai letisztultak, és kevésbé tűnnek harciasnak, mint a svájci jachté. Minden legénységi „fülkét” az egyedi igények szerint alakítottak ki, igazodva a szerepkörhöz (is). Úgy tűnik, hogy a kormányosok lesznek a legelöl a hajóban, mögöttük a trimmer(ek), majd a biciklisták. Ez a felállás teljesen ellentétes a hétköznapi vitorlázásban megszokottal, de az AC75-ösök egyébként sem igazán nevezhetők hagyományosnak.

A védő Emirates Team New Zealand legénysége az olaszokhoz hasonlóan helyezkedik majd el.

YouTube video

Minden hajó fedélzete a végletekig letisztult, hiszen a legfontosabb szempont a légellenállás minimálisra csökkentése. A mechanika és az elektronika a fedélzet alatt kapott helyet, ami ott történik, az jól őrzött titok marad.

A foil-ok felépítését általában mindenki igyekszik a lehető legtovább titokban tartani, az Emirates Team New Zealand korábbi svertjeit használja, az Alinghi Red Bull Racing fóliáit dobozokba rejti a sajátjait vízre rakásig.

Még nem láthattuk az INEOS Britannia, a New York Yacht Club American Magic és a francia Orient Express Racing Team hajótestjeit, de valószínűleg azokra sem kell már sokáig várnunk.

fotók: lunarossachallenge.com, alinghiredbullracing.americascup.com, ineosbritannia.com

forrás: sail-world.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!