Vitorlázás és Forma–1: Alinghi Red Bull Racing

A Red Bull egyesíti erőit a kétszeres America’s Cup-győztes Alinghi szindikátussal a nemzetközi sport legrégebbi trófeájáért folytatott küzdelemben.

Az Alinghi alapítója, Ernesto Bertarelli és a kétszeres olimpiai bajnok Hans Peter Steinacher bejelentette az új Alinghi Red Bull Racing indulását, és bemutatta a csapat logóját a Société Nautique de Genève-ben, a csapat által képviselt jachtklubban. A Red Bull Racing vezetője, Christian Horner szintén élőben, műholdas közvetítésen keresztül vett részt a rendezvényen.

Több mint egy évtizedes kihagyás után az Alinghi visszatér a vitorlázás egyik legvágyottabb trófeájáért zajló küzdelembe. A Société Nautique de Genève zászlaja alatt vitorlázó Alinghi Red Bull Racing azonnal megkezdi a felkészülést, hogy hivatalos kihívóként indulhasson a 2024-ben kezdődő 37. America’s Cup válogatóin.

„Őrizzük korábbi értékeinket, amelyek mindig is éltették az Alinghit, de közben szeretnénk valami teljesen mást, újat, frisset csinálni – mondta Ernesto Bertarelli, az Alinghi alapítója. – Amikor Dietrich Mateschitzzel elképzeltük a Red Bull részvételét az America’s Cupban, ő azt mondta: a mi utunk nem az, hogy szponzorként szálljunk be a sportágba, hanem hogy beolvadjunk a csapatba. A Red Bull-lal egyenrangú partnerek vagyunk ebben a vállalkozásban. Ők hozzák az energiájukat és erejüket, mi pedig a vitorlázás és az America’s Cup megnyerése terén szerzett tapasztalatainkat.”

Az Alinghi és a Red Bull régóta riválisok olyan sorozatokban, mint a GC32 Racing Tour és az Extreme Sailing Series. Hans Peter Steinacher, a Tornado osztály kétszeres olimpiai bajnoka és Ausztria egyik legsikeresebb sportolója lelkesedik az új partnerségért: „Az America’s Cup – akárhonnan nézzük – a világ legfontosabb vitorlásversenye. Az Alinghi tapasztalata és csapatszelleme egyedülálló a vitorlássportban. Az egész Red Bull beállt a projekt mögé, és kétlem, hogy más csapattal is meg tudtuk volna valósítani.”

Az Alinghivel való partnerséghez a Red Bull a Red Bull Advanced Technologies szakértelmével is hozzájárul. Ez az egység a Red Bull Racinget öt Forma–1-es versenyzői bajnoki cím – köztük az idei év utolsó körében Max Verstappen által megszerzett diadal –, valamint négy F1-es konstruktőri bajnoki cím megszerzésében támogatta.

A sajtótájékoztatóra online bejelentkezett Christian Horner, a Red Bull Racing vezetője: „Üdvözöljük az Alinghi Red Bull Racinget a Red Bull világában, és F1-es csapatunk alig várja, hogy segíthesse családunk új tagjának sikerét. A Red Bull Advanced Technologies világszínvonalú technológiai központ, amely különböző entitásoknak, köztük más sportágaknak is kínál szolgáltatásokat. Mostantól megosztjuk egymással tapasztalatainkat, mérnöki tippjeinket. Ez egy kétirányú együttműködés.”

Brad Butterworth, az America’s Cup négyszeres győztese így nyilatkozott: „Már 20 éve vagyok az Alinghinél, és nagyon izgalmas belevágni ebbe az új kihívásba a Red Bull-lal. Az America’s Cup egy technológiai verseny, amelyet a vízen, versenystratégiával és taktikával lehet megnyerni. A Red Bull ezt újra és újra bebizonyította az F1-ben és számos más sportágban is, ahol versenyez.’

Az Alinghi Red Bull Racing többek között a címvédő, négyszeres America’s Cup-győztes Emirates Team New Zealand, valamint a Kihívó Ineos Britannia ellen készül. Az America’s Cuphoz kapcsolódóan az Alinghi Red Bull Racing a debütáló női America’s Cup regattán, valamint a visszatérő ifjúsági America’s Cupon is indít csapatokat.

Az Alinghi Red Bull Racing központja Lausanne közelében, a svájci Écublensben lesz, ahol a hajótestet az America’s Cupot szabályozó Deed of Gift dokumentumban foglalt követelménynek megfelelően építik meg. Az Alinghi GC32-es hajójának társkapitánya, Arnaud Psarofaghis és Bryan Mettraux, a nagyvitorla trimmelője által vezetett alapcsapat már a téli időszakban megkezdi az edzéseket, hogy 100 százalékban svájci legénységet állíthassanak össze.

Alinghi és Red Bull – nem kispályások:

YouTube video

(forrás: alinghi.com, fotók: alinghi.com, yachtracing.life, redbull.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!