Új hajó mutatkozik be a 37. America’s Cupon

Bár a részletes kiírást csak november 17-én publikálják, a Védő és a Kihívó már most fontos bejelentést tett a 37. America’s Cuppal kapcsolatban.

A Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS), az Emirates Team New Zealand (ETNZ), a Royal Yacht Squadron Ltd. (RYSL) és az INEOS Team UK közös közleménye megerősíti, hogy még legalább két sorozat erejéig az AC75-ös marad a Kupa hajója, ám hamarosan bemutatkozik annak kistestvére, az AC40-es foilos egytestű vitorlás.

Az új jacht bizonyos körülmények között képes lehet az AC75-ös sebességét is hozni, de ennél sokkal fontosabb, hogy utat nyithat az America’s Cup felé női és ifjúsági versenyzők számára, hiszen Women’s America’s Cup és Youth America’s Cup néven külön regatták indulnak.

Aaron Young, a RNZYS elnöke elmondta: „2017-es Kupa-győzelmünk óta célunk, hogy lehetőséget teremtsünk hölgyek, fiatalok és feltörekvő nemzetek részvételére az America’s Cupban való részvételre. Úgy véljük, ezen mindenki csak nyerhet, jól mutatja ezt az is, hogy a vegyes legénységekkel futott ifjúsági AC-re húsz csapat nevezett be, még a járvány előtti időkben. A mostani bejelentés csak az út eleje, az új hajót eleinte az AC-csapatok használják majd tesztelésre és fejlesztésekhez, aztán az előversenyekhez, később jöhetnek a női és ifjúsági versenyek a 37. Kupa ideje alatt, azonos helyszínen. Az AC-n induló csapatoknak kötelező lesz női és ifjúsági csapatot indítaniuk, de ezekre a regattákra természetesen bárki benevezhet. Szeretnénk, ha a vendéglátó ország is indítana egységet, még ha AC-csapata nem is lesz esetleg. Az első AC40-eseket 2022 végén, 2023 elején adjuk át, reméljük, hogy a csapatok után egyéni érdeklődők is jelentkeznek, és idővel létrejöhet az önálló osztály.”

A Védő és a Kihívó hónapok óta dolgozik a következő Kupa kiírásán (Protocol), a végleges anyagot november 17-én teszik nyilvánossá, de azt már most mindkét fél megerősítette, hogy a 37. America’s Cup sok kihívós verseny lesz, nem kettejük párharca.

Érdekesség: a Persico Marine (a Luna Rossa Prada Pirelli Team AC75-ös hajójának építője) nemrég mutatta be egy 40 lábas, foil-os egytestű koncepcióját.

(fotók és forrás: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!