37. America’s Cup, a valóságshow

A Védő és a Kihívó kihirdette a 37. America’s Cupot alapjaiban meghatározó dokumentumot. Helyszín nincs, az AC75-ös hajó marad, hízik a médiafolyam.

A Védő Emirates Team New Zealand képviseletében Grant Dalton elmondta: „Ahogy az a 36. Kupa során is látható volt, az America’s Cupnak meg kell találnia az egyensúlyt a hagyományok őrzése és a technológiai határok feszegetése között.”

Sir Ben Ainslie, Ineos Britannia, a Kihívó: „A Protocol tervezése során a Védővel együtt azon dolgoztunk, hogy kevésbé drága America’s Cupot hozzunk létre, amelyik a korábbinál több csapat számára lesz elérhető. Úgy csökkentettük a csapatok működési költségeit, hogy az ne menjen a fejlesztés rovására. Létrehoztuk a női America’s Cupot és újra lesz ifjúsági America’s Cup.”

A 37. America’s Cup Protocoljának fő pontjai:
Események: három előzetes verseny (Preliminary Regatta), kihívók közötti küzdelem (Challenger Cup Series) és maga a Kupa (Match)
– a három PR-ből kettőt (AC40-es hajókon) nem a Kupa – eddig ismeretlen – helyszínén rendeznek, azok időpontját és helyszínét legkésőbb hat hónappal az adott verseny előtt teszik közzé
– a CCS-t a Kupa helyszínén tartják, időpontot és menetrendet legkésőbb 12 hónappal az első futam előtt hirdetnek
– a szervezők határozott szándéka, hogy női és ifjúsági versenyekkel egészítsék ki az eseményeket. Az AC-n induló csapatoknak kötelező egységet indítania ezek döntőjén, és lehet, hogy később a selejtezőkön való indulást is kötelezővé teszik számukra.
– a női és ifjúsági regatták négyfős legénységgel, AC40-es hajókkal zajlanak, amiket az America’s Cupért versengő csapatok bocsájtanak rendelkezésre, az AC csapatok hajózó legénységének létszáma tizenegyről nyolcra csökken

– nevezési díj: 2,25 millió dollár, amelyet az alábbiak szerint kell befizetni: 1 milliót legfeljebb hét nappal a nevezési szándék írásos bejelentése után, a többit 2022. szeptember 1-jéig. A második adagra részletfizetés kérhető, de ekkor az összeg 1,4 millió dollárra emelkedik
– további díjak: 25 ezer dollár ACPI-hozzájárulás az AC-márkajegy védelméhez, 150 ezer dollár az AC honlapjának és közösségimédia-csatornájának üzemeltetésére, 1 millió dollár biztosíték, 200 ezer dollár nevezési díj az előzetes versenyek mindegyikére
– hajók: az AC 75-ös osztályszabálynak megfelelő vitorlások
– hajók a 38. America’s Cupra: minden, a 37. AC-n induló csapatnak nyilatkozatot kell aláírnia, hogy győzelme esetén a következő Kupára megtartja az AC75-ösöket
– minden csapat legfeljebb egy új AC75-öst építhet a 37. Kupára és egyszerre csak egy AC75-össel vitorlázhat (vagyis kizárták a régi hajó – új hajó páros felkészülés lehetőségét – a szerk.)
– a csapatok csak bizonyos, előre meghatározott időszakokban vitorlázhatnak a hajóikkal
– „Constructed in country”: a 2021. március 17. után épített AC75-ös hajótestének a kihívóként fellépő klub által képviselt országban kell épülnie

Nemzetiségi szabály (minden AC-k egyik kényes pontja – a szerk.): az eseményeken induló csapat minden tagjának a klub által képviselt ország állampolgárának kell lennie. Itt az az „állampolgár”, aki az alábbi szabályok legalább egyikének megfelel:
– az illető 2021. március 17-én az adott ország útlevelével rendelkezik
– az illető fizikaileg jelen volt az adott országban legalább 548 napot 2018. március 17. után és 2021. március 18. előtt.
– kivételt képeznek a nemzetiségi szabályok alól a Feltörekvő Nemzetek (Emerging Nations), amelyek – ha indulnak a 37. AC-n – igazolhatnak meghatározott számú nem állampolgárt.

A csapatmotorosok hidrogénmeghajtású katamaránok, legalább 10 méter hosszal, 75 tengeri mérföldes hatótávolsággal 25 csomós tempónál, 50 csomós végsebességgel, 6 fős + 250 kilogrammos befogadóképességgel, 24 csomó fölött „repülési” (foil) képességgel.

A 37. America’s Cup Protocolja teljes hosszában elolvasható itt, az AC75-ös osztályszabály és a 37. AC technikai előírásai pedig itt.

Televíziós közvetítés
Minden eseményen, illetve eseményt megelőző három hétben a versenyterületen vitorlázó csapat köteles a szervezők által biztosított adatközlő berendezéseket hordani és működtetni a hajóján. Az ezekből érkező kép- és hanganyag, biometriai és navigációs adat fölött az adott csapat rendelkezik, de teljes hozzáférést kell biztosítani az AC médiamunkatársai számára. Hab a tortán, hogy a média minél jobb kiszolgálása érdekében a csapatoknak betekintést kell engedniük a bázisaik életébe, hogy az AC Media álló- és mozgóképeket rögzíthessen, követhesse az edzéseket, interjúkat készíthessen a csapattagokkal az események előtt, alatt és után, a hajókon (AC40, AC75, motorosok) és embereken pluszkamerákat helyezhessen el. További megkötés, hogy az AC média elsőbbséget élvez az egyes médiaesemények helyszínének kiválasztásakor – még akkor is, ha azokat egy csapat szervezi.

Felkészül VV Ben és BB Pete/Nathan…

(fotók és forrás: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!