Újabb lakópark épülhet a Balatonnál – értékes ingatlant árul Csopak

Tavaly januárban jelentette be Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, hogy Csopak egyik több mint 20 ezer négyzetméteren fekvő egykori állami üdülőjét a kormány önkormányzati tulajdonba adta.

A Patakpart-üdülő néven emlegetett, hat helyrajzi számon fekvő, értékes terület tíz éve parlagon hevert, és a helyiek azt remélték, hogy az önkormányzat megpróbál visszaadni valamit a lakóknak és a helyi nyaralótulajdonosoknak, és a nagy zöldterülettel körülvett telken valami olyasmi épül, aminek a közösség is hasznát veszi.

Azoknak, akik ebben reménykedtek, csalódniuk kellett. A város önkormányzata tavaly novemberben zárt ülésen döntött az ingatlan hasznosításáról, és mára meg is jelentek a hirdetések, amelyek szerint a Patakpart-üdülőt árverésre bocsátják 1,6 milliárd forintos kikiáltási áron.

A területen van teniszpálya kiszolgálóépülettel, egy 40 lakásos, erősen lerobbant állapotban lévő, 4 szintes apartmanház portaépülettel, illetve egy nádfedeles étterem. Az ingatlan.comon is futó hirdetményben külön ki is emelik, hogy „megőrzendő értéket képez a terület zöldterületi karakterisztikája, továbbá a Séd-patak és környezete. A Patakpart üdülő területe kiváló lehetőségeket biztosít különböző ingatlanfejlesztésekhez. Akár turizmus céljára, akár lakópark létrehozásához”.

A hirdetményt az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Veming Kft. tetté közzé: a vállalkozás tulajdonosáé a közbeszerzéseken jól szereplő Vemév-szer Kft. is, amely nemrég 272 millió forint támogatást kapott hotelfejlesztésre, éppen a Séd patak völgyében.

Csopakon évek óta betonoznak és térköveznek. A település egyetlen strandja nagyon keskeny, és bár szépen felújították és rendben is tartják, nyaranta gyakorlatilag heringekként strandolnak egymás hegyén-hátán az emberek.

A Balatoni Hajózási Zrt. vezetése a kisebbségi tulajdonos önkormányzatok tiltakozása ellenére elfogadta a tervet, amely szerint a cég több ingatlanját is eladja. Négy kikötőt akartak megszüntetni és eladni, köztük a csopakit, de csak utóbbit sikerült, Akali, Kenese és Udvari ügyesebben lobbizott. A kikötőt végül a vártnál jóval magasabb áron, a kikiáltási ár tizennyolcszorosáért, csaknem 890 millió forintért szerezte meg a Sápi Major Kft.

Bár az önkormányzat és a cég között kötött szerződésben leszögezték, hogy a terület közparknak számít, tehát oda beléphetnek az emberek, a kft. építési területté nyilvánította a mólót, és kerítéssel zárta el a látogatók elől – írta a 444.hu.

Az elzárt területet aztán 2022 tavaszán nagy nehezen részben megnyitották.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!