Charlie Dalin nyerte az IMOCA Globe Seriest

Charlie Dalin (Apivia) zsinórban másodszor lett az IMOCA Globe Series bajnoka, 2022-ben (is) ő nyújtotta a legegyenletesebb jó teljesítményt.

Dalin 2021-ben elsőként ért célba a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen (igaz, nem nyert), az idén pedig behúzta a versenynaptár első három versenyét – a Guyader Bermudes 1000 Race-t, a Vendée Arctique-Les Sables d’Olonne-t és a Défi Azimut-Lorient Agglomération 48 órás versenyét –, majd második lett a Route du Rhum-Destination Guadeloupe versenyen.

A ranglistán ezzel tizenhárom pontos előnnyel vezet a második helyezett Jérémie Beyou (Charal), illetve további harminckilenccel a harmadik Thomas Ruyant (LinkedOut), a Route du Rhum győztese előtt. A 38 éves Dalin izgatottan, mégis szerényen várja új IMOCA hajóját, amelyet május végén vagy júniusban szállítanak neki: „Határozottan ki merem jelenteni, hogy az Apivia 1 remek hajó, nekem pedig nagyszerű csapatom van. Három elem szükséges ahhoz, hogy valaki győzzön az IMOCA osztályban. Kell a jó hajó és a jó csapat, de a szkippernek is teljesítenie kell. Úgy vélem, nekem megvan az első kettő, és nagyon úgy fest, hogy néha jó döntéseket hoztam.”

Dalin a Solitaire du Figarón szólóversenyzőként szerzett magának hírnevet, onnan váltott az IMOCA osztályra, az Apivia pedig támogatta: „Hálás vagyok, hogy úgy döntöttek, megbíznak bennem. Boldogsággal tölt el, hogy bebizonyíthattam, igazuk volt. Nemcsak az idén, hanem az előző három évben is.”

Antoine Mermod, az IMOCA osztály elnöke is gratulált az Apivia egész csapatának: „Ebben a szezonban mindenféle versenyt láthattunk – cirkálás, bő szél, nyílt tengeren, part mentén, hosszú és rövid pályán, nyáron és télen –, és a végén Charlie lett a bajnok. Ez azt mutatja, hogy minden területen képes jó teljesítményt nyújtani.”

Az IMOCA-mezőny mind a hét új hajója befejezte a Route du Rhumot, ami újabb rekord az osztályban: „Már hat éve ösztönözzük arra a csapatokat, hogy minél többet vitorlázzanak, így sokkal több visszajelzést kapunk a versenypályákról, a flotta pedig sokkal megbízhatóbbá vált.”

(fotók és forrás: imoca.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!