Dupla győzelem: Pauline Courtois és a Match in Pink

Pauline Courtois és a francia Match in Pink párosverseny-csapat sikeresen védte meg világbajnoki címét, megnyerve a 2022-es Barfoot & Thompson női párosverseny-világbajnokságot.

Courtois és társai a 2022-es Női Párosverseny Sorozat (Women’s World Match Racing Tour) bajnoka is lettek, miután a négy eseményből álló világturné során a legtöbb pontot gyűjtötték.

A világbajnokságon négy napig küzdöttek egymással az ellenfelek a Waitemata-öbölben, változékony és kihívást jelentő körülmények között: köd, szélvihar, napsütés és eső egyaránt jutott a mezőnynek.

Első nap

YouTube video

Pauline Courtois hétévesen kezdett el vitorlázni, kilencévesen versenyezni, és 2011 óta különböző pozíciókban vesz részt a párosverseny-regattákon. Kedvenc hajója a műfajban az Elliott 6m-es, így a héten az Elliot 7m-es hajóval versenyezve kifizetődött a sokéves tapasztalata. A döntőben egyértelmű, 2–0-s győzelmet arattak Celia Willison és az Edge Women’s Match (NZL) fölött, egy héttel azután, hogy az új-zélandi női párosverseny-bajnokság döntőjében is megmérkőztek – akkor szintén a franciák nyertek. És az sem volt olyan régen, amikor a Match in Pink begyűjtötte az Európa-bajnoki címet.

Második nap

YouTube video

A Match in Pink ötfős csapata a selejtezők során kezdettől az élen állt, végül hármas holtversenyben végzett az első helyen, az elődöntőben egy pontot engedtek Anna Östlingéknek (SWE), de aztán nem hibáztak. Courtois és csapata – Maelenn Lemaitre, Louise Acker, Thea Khelif és Clara Bayou – jogosan állt a dobogó tetejére: „Nagy köszönet illeti a szervezőket és a bírókat. Két csodálatos hetet töltöttünk itt. Minden csapatnak hálásak vagyunk!”

Celia Willisons, Charlotte Porter, Serena Woodall, Paige Cook és Alison Kent büszke volt a második helyre: „Köszönöm Pauline-nak, hogy bucira vert bennünket ebben a döntőben! Alig várjuk, hogy újra versenyezhessünk!”

Harmadik nap

YouTube video

A svéd Anna Östling és csapata, a Wings az új-zélandi Megan Thomson és csapata, a 2.0 Racing ellen vívta párharcát a bronzéremért, de végül alulmaradtak.

Auckland változékony körülményeket biztosított az utolsó versenynapra is, ahol az apály zavaró elemként jelent meg. A szél azonban elég volt ahhoz, hogy a tervezett futamokat megtarthassák, és csak néhány rövid szünetet kellett beiktatni.

Negyedik nap

YouTube video

Andrew Aitken, a Royal New Zealand Yacht Squadron elnöke: „Varázslatos érzés, hogy megint világszínvonalú eseményt rendezhettünk itt, az RNZYS-ban és Aucklandben. Szeretjük csinálni, de valószínűleg nem tesszük elégszer. Nagyszerű látni, hogy a vitorlázás ilyen szinten zajlik Új-Zélandon, a versenyzők Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Svédországból és az USA-ból érkeztek – ez igazán klassz. Gratulálok a versenyzőknek, remélem, hamarosan viszontlátjuk őket!”

A 2022 Barfoot & Thompson Női Párosverseny világbajnokság teljes végeredménye

(fotók és forrás: womenswmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!