Különleges magyar győzelem – Bol d’Or Mirabaud 2022

A Bol d’Or Mirabaud 83. kiadását gyenge szeles körülmények jellemezték, ami a régebbi többtestű hajóknak kedvezett, és sok meglepetést okozott, különösen az egytestűek között.

A június 11–12-i hétvége nagy győztese Christian Wahl és legénysége volt a W-Team Décision 35 katamaránon, 12:24:16-os versenyidő után elsőként haladva át a célvonalon. A csapat a Genfi-tó keleti végéből kifelé haladva vette át a vezetést, és már nem is adta ki a kezéből.

Mögöttük Loïc Peyron és az Artexplora (TF35) ért célba, őket az Arnaud Grange által irányított Okalys Youth Project fiatal vitorlázói követték. Ezzel Christian Wahl nyolc elsőséggel áll a Bol d’Or Mirabaud regatta örökranglistájának élén, az eddigi legtöbb győzelmet begyűjtve. Az új TF35-ös katamaránok – a verseny nagy esélyesei – a függelékeik miatt szenvedtek hátrányt, mert azokat úgy tervezték, hogy 8 csomós vagy annál nagyobb szélben emeljék a víz fölé a hajó testét, de úszó üzemmódban kevésbé hatékonyak. Így az osztályban Peyronék mögött második Zen Too csak tizedik lett összetettben.

A magyar színekben versenyző Raffica (Libera A) tizenegyedikként ért célba, ami az egytestűek között az első helyet jelentette. Ezzel a csapat (ismét) elhódította Boll de Vermeil díjat, hiszen öt éven belül háromszor tudott nyerni – ez egyedülálló a regatta történetében.

A hajó és a csapat kapitánya, Király Zsolt így csatlakozott ahhoz a szűk körű klubhoz, amelynek a hatszoros győztes kormányosok a tagjai: Ernesto Bertarelli, Louis Noverraz, Daniel Stampfli és Yves Detrey.

Negyedik győzelem: a viharos menet

Ötödik diadal: nyugodt körülmények között

Bol d’Or Mirabaud kisfilm a Spindrift Racing szemszögéből:

YouTube video

Eredménylista.

(forrás: boldormirabaud.ch, fotók: Loris von Siebenthal)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!