A háború hatása az ukrán hajóépítő iparra

Az Ukrajnában immár hetedik hete tartó háború jelentős hatással van az ország szabadidős hajózási ágazatára. Az ország ugyanis a felfújható csónakok és RIB-ek gyártási helyszíne.

Az olyan márkák, mint a BRIG, a Grand és a Gala jelen vannak a nemzetközi piacon, míg az olyan gyártók és forgalmazók, mint az MS Marine és a Kolibri évente több ezer helyben gyártott hajóval látják el az exportpiacot.

A BRIG és a Grand tovább küzd – a nehézségek ellenére is. Az északkelet-ukrajnai Harkiv közelében található Grand megharcol a talpon maradásért. „A Németországba szánt hajóink majdnem készen vannak itt, Ukrajnában. Egy héten belül szállítható állapotba kerülnek. A térségben azonban még mindig folynak a harcok, így szinte lehetetlen megjósolni, hogyan alakulnak a következő napok és hetek. Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokba szánt, már elkészült motorosokat Németországba szállították, az MS Marine Postbauer-Hengben lévő központjába, majd Hamburgon keresztül viszik tovább őket. A sofőr és a Grand alkalmazottai komoly veszteségtől mentettek meg minket” – mondta Milan Sterk importőr.

A katonai offenzívák eszkalálódása jelentős hatással volt a hajógyártásra, és néhány hajógyár közvetlen tűz alá került. A BRIG-nél a termelés a háború kezdetekor leálltt. Három héttel ezelőtt a Harkiv melletti üzemet eltalálta az orosz tüzérség, szerencsére senki nem tartózkodott az épületben, de az anyagi kár jelentős. A dél-ukrajnai Mikolajivban található MS Marine-nál már a háború első hétvégéjén bombarobbanások voltak kevesebb mint két kilométerre az üzemtől. Nem sokkal később azonban az orosz csapatokat visszaszorították Herszon felé, így a termelés újraindulhatott. „Senki sem tudta megakadályozni, hogy az alkalmazottak felvegyék a munkát. Vissza akarják kapni az életüket, dolgozni és pénzt keresni – és nem gondolni állandóan a háborúra. Ez persze csak bizonyos mértékig sikerül nekik.”

(forrás: ibinews.com, fotók: grand.ua, brig.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!