Az EU betiltja az Oroszországba irányuló hajóexportot

Európa az Egyesült Államokkal egyeztetve az orosz szankciókat a luxuscikkekre – köztük a kedvtelési célú hajókra – is kiterjeszti.

Az Oroszország elleni szankciók negyedik fordulójában, válaszul „az Ukrajna és népe elleni brutális agresszióra” az Európai Bizottság bejelentette, hogy kiviteli tilalmat rendel el a 8903 00 00 KN-kód alá tartozó luxuscikkek – köztük a „jachtok és egyéb kedvtelési vagy sportcélú hajók; evezős csónakok és kenuk” – exportjára.

„Ezek a szankciók tovább növelik a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást és megbénítják a Kreml azon képességét, hogy finanszírozni tudja az ukrajnai invázióját – folytatódik a március 15-én kiadott közlemény. – Ezeket a nemzetközi partnerekkel egyeztettük.”

Az EU a legújabb intézkedést úgy is jellemezte, hogy azzal „közvetlenül az orosz elitet sújtják”.

Ezen túlmenően tovább bővítették a szankcionált emberek és szervezetek listáját, hogy több, a Kremlhez kötődő oligarchát, az üzleti elitet, valamint a katonai és védelmi területeken tevékenykedő, az inváziót logisztikailag, valamint anyagilag támogató vállalatokat szintén felvegyenek rá. Pluszban új listát nyitottak a dezinformációs tevékenységet folytató szereplőknek.

Az Európai Bizottság emellett bejelentette, a Kereskedelmi Világszervezet más tagjaival együtt megállapodott arról, hogy megtagadja az orosz termékek és szolgáltatások „kedvezményes elbánását” az uniós piacokon, miután a G7-ek március 11-én ugyanezt jelentették be.

Az Oroszországgal szembeni globális szankciók már a bejelentés előtt is bénító hatással voltak az ország hajózási iparára, amely a Fekete-tenger mentén összpontosuló ígéretes kikötőfejlesztési projektekkel együtt a kereslet fellendülésének örvendett. A jelenlegi helyzet valószínűleg hosszú távú visszaesést okoz majd az orosz hajóforgalmazók, -kereskedők, felszerelésimportőrök és szervizszolgáltatók számára.

Az Európai Hajóipari Szövetség szorosan figyelemmel kíséri az új szankciókkal kapcsolatos fejleményeket, és nyitott arra, hogy meghallgassa az ágazat azon konkrét kérdéseit, amelyeket esetleg fel kívánnak tenni a Bizottságnak, valamint hogy tájékoztatást kapjon arról, hogy ezek az intézkedések milyen hatással lesznek az ágazatra a tagállamokban. A szankciókkal kapcsolatosan azt javasolják a tagoknak, hogy konkrét helyzetekre és esetekre vonatkozó ügyekben országuk illetékes hatóságaitól kérjenek útmutatást.

Fentiek fényében érdekes lehet, mi történik a Moszkvai Hajókiállítással. Az eseményt a tervek szerint június 3-5. között rendezik meg, egyelőre nincs hír a törléséről, de nagyon valószínű, hogy a nyugati márkák bojkottálják a rendezvényt.

(forrás: ibinews.com, fotók: scmp.com, theguardian.com, townandcountrymag.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!