Télen vitorlázni izgalmas – Primo Cup, Monaco

2022. március 9.
Címkék :

A Yacht Club de Monaco által szervezett téli eseményt 1985-ben a YCM elnöke, II. Albert herceg kezdeményezésére indították útjára, sikere töretlen.

Az idén, a 38. kiadáson 14 nemzet, 400 vitorlázó és négy osztály (J/70, Smeralda 888, RS 21, Longtze Premier) versenyzett, a mezőnyben olyan nevekkel, mint John Kostecki (Volvo Ocean Race- és America’s Cup-győztes), Michael Illbruck vagy épp a 470-es olimpiai érmes Will Ryan. A J/70-esek két díjra hajtottak, az osztály számára ugyanis a Primo Cup a Monaco Sportsboat Winter Series negyedik és egyben utolsó felvonása is volt. A sorozat ebben a szezonban kvalifikációs versenyként is funkcionált azon monacói csapatok számára, amelyek a közelgő világbajnokságon (2022. október 14–22.) itt, Monacóban szeretnének indulni.

Ezt a szériát végül Ludovico Fassitelli és csapata (Junda) nyerte meg, Loïc Pompée (Sailing Racing Team) és Giangiacomo Serena di Lapigio (G-Spot) előtt. „Nagyon örülök ennek a győzelemnek – mondta a Junda kormányosa. – Nagyszerű téli szezont zártunk le vele, és már alig várjuk a világbajnokságot.” A Corinthian (amatőr) kategóriában az ír Wildcard diadalmaskodott, a dobogó másik két fokára a monacói Cesare Gabasio (Tinn) és Stefano Roberti (Piccinina) állhatott fel.

A Primo Cup-Trophée Credit Suisse téli klasszikuson először induló RS 21-es osztály 2018-ban született, az Olaszországban nagyon népszerű osztály több kiváló vitorlázót vonz. A mezőny elején minden a Beyond Freedom dominanciájáról szólt, az öt futamból hármat megnyertek. Hasonló volt a helyzet a Smeralda 888-ban is, ahol a Black Star fölényét jól mutatja, hogy a csapat minden futamban az első háromban végzett. Sokkal szorosabb volt a döntő a Longtze Premierben, ahol a Wetfleet pontegyenlőséget ért el a Shensuval, így csak hajszállal győzött az izgalmas versenyben.

A történet folytatódik, mivel a hercegségben kitűzték a 39. Primo Cup-Trophée Credit Suisse időpontját (2023. március 2–5.), míg a J/70-es világbajnokságra legalább 90 csapatot várnak.

A 39. Primo Cup-Trophée Credit Suisse végeredménye.

Összefoglaló rövidfilm:

YouTube video

(fotók és forrás: yacht-club-monaco.mc)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!