Melegház a tenger alatt

Az Olaszország északnyugati részén lévő Noli partjainál fűszernövények nőnek a tenger mélyén kialakított melegházban. Az itt termesztett bazsalikom levelei több illóolajat tartalmaznak, mint a szabad ég alatt növekvő társaiké.

Sergio Gamberini Némó kertjének nevezte el a projektjét, amelyben hat víz alatti melegházat hozott létre, ezekben kezdetben többféle növény termesztésével kísérletezett, többek között paradicsomot, bazsalikomot, epret is ültetett.

A növényeknek napfénnyel, elektromos árammal és egy csőrendszeren keresztül szivattyúzott édesvízzel teremt ideális környezetet. A napfény felmelegíti a levegőt a melegházban, és mivel a környező víz hidegebb, mint a belső levegő, belül édesvíz csapódik ki.

A víz alatti kert a parttól körülbelül 100 méterre található. Mind a hat melegház két méter átmérőjű és körülbelül 2000 liter levegőt tartalmaz. Hatvan különböző növény terem itt, köztük fűszernövények, mint az oregánó vagy a bazsalikom.

A paradicsom nem viselte túl jól a víz alatti életet, mert a melegházak levegője túlzottan párás, de például az aloe vera nagyon jól fejlődik. Az évek során az is kiderült, hogy egyes növények a víz alatt megváltoznak. A Pisai Egyetem néhány laboratóriummal közös tanulmánya például kimutatta, hogy a víz alatt termesztett bazsalikom leveleiben nagyobb arányban található illóolaj, ezért más növények víz alatti reakcióit is vizsgálják.

Mivel a Némó kertje környezetbarát anyagokból készült, a csikóhalak és egyéb kisebb halak menedéket találnak a kupolák között, ráadásul növények és kagylók is nőnek a környezetében. A kertet bárki megnézheti, nem kell hajóba szállni, hogy láthassuk: a partról búvárfelszereléssel be lehet úszni a kupolák közé – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!