Drágulás jön Horvátországban

Az építőiparban világszerte tapasztalható építőanyag-drágulási hullám Horvátország legnagyobb infrastrukturális projektjét, a Pelješac-hidat sem kerülte el.

Az ország két részét összekötő, 2404 méter hosszú és 55 méter magas átkelőt a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) építi, mintegy 2,1 milliárd kunáért (100 milliárd forint), amit 85 százalékban az Európai Bizottság finanszíroz, a maradékot pedig az állami költségvetés fedezi. A Jutarnji list információi szerint a már majdnem teljesen elkészült híd felépítése 450 millió kunával, azaz 21,4 milliárd forinttal többe kerül, mint eredetileg tervezték.

A műtárgy legfőbb alkotóeleme az acél, e nyersanyag világpiaci ára pedig az utóbbi évben az egekbe szökött. A drágulás nem csak a hídépítőt érinti, hanem a bekötőutak kivitelezésén dolgozó két vállalatot, az osztrák Strabagot és a görög Avaxot is, ezért várhatóan ők szintén árkorrekcióval állnak elő. A stratégiai fontosságú projektnek 2022. márciusra kell elkészülnie, az eddigi tervek szerint az autósok csak júniustól vehetnék igénybe – írta a Figyelő.

fotó: croatiaweek.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!