Kellemes gondok Horvátországban

Július végén ünnepélyes keretek között beillesztették az utolsó elemet a kínai China Road and Bridge Corporation által épített Pelješac-hídba. A nagy dilemma most az, hogy mi legyen a híd neve.

A mintegy 420 millió eurós költségvetésből épülő, 2404 méter hosszú és 55 méter magas műtárgy megkönnyíti a térség lakóinak életét, és várhatóan lendületet ad a környék gazdaságának, hiszen nem kell többé kétszer átlépni a horvát–bosnyák határt a Split–Dubrovnik szárazföldi útvonalon. A híd aszfaltburkolata várhatóan jövő tavaszra készül el, átadását június elejére tervezi a kormány.

Addig nevet kell adni a létesítménynek, s ez máris megosztja a társadalmat. Jelenleg a horvátok a Pelješac-félszigeti hídfő okán Pelješki most (híd) néven emlegetik, és sokan nem is szeretnék másként nevezni. Ám nagy valószínűséggel mégis „megkeresztelik”. A legnagyobb esély egyelőre arra van, hogy Faust Vrančić, azaz Verancsics Fausztusz nevét viseli majd, ugyanis a reneszánsz kori dalmát polihisztor (volt veszprémi várkapitány és csanádi püspök is) a közeli Šibenikben született. Ráadásul az EU által támogatott projekt dokumentációjában is az ő neve szerepel.

Ezzel szemben a dalmátok egy része a nemrég elhunyt, népszerű helyi énekesről, Oliver Dragojevićről keresztelné el. A híres-hírhedt horvát tábornok, Ante Gotovina szerint a műtárgyat az egykori Dubrovniki Köztársaság jelmondata alapján Libertasnak (Szabadság) kellene hívni. A témában a Večernji list horvát lap internetes szavazást is indított, s az olvasók elsöprő többsége a most használt Pelješacot hivatalosítaná. Kérdés, hogy a döntéshozók is így gondolják-e – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!