30 évet kellett várni a sikerre – Dragon világbajnokság 2021

Az első három nap futam nélkül telt az idei Dragon Gold Cup-on induló hetven hajó számára, hogy a második három napon aztán simán lemenjen hat futam. Pieter Heerema 30 év után ért a csúcsra.

Az első és második futam nyolcról fokozatosan húsz csomóra erősödő, nyugatiról lassan délnyugatira forduló szélben zajlott. Az osztály hagyományai közé tartozik, hogy a világbajnokság első futamának győztese elnyeri a Börge Börresen trófeát, ez idén a Pieter Heerema, Lars Hendriksen, George Leoncsuk triónak sikerült, mögöttük a végül összetettben is második Petti Portugal-lal (Pedro Andrade, João Vidinha, Luis Queiroz), illetve a világbajnoki címvédő Provezzával (Andy Beadsworth, James Hund, Arda Baykal). Amikor Később Heeremát a futamgyőzelem titkáról kérdezték, azt válaszolta: „ha tudnám, holnap újra megcsinálnánk! Jól rajtoltunk, megvolt a sebességünk, elkaptuk a szélfordulókat és hamar ki tudtuk tisztázni magunkat. Onnan már sima ügy volt.” A második futamban a svéd olimpikon és America’s Cup-veterán Magnus Holmberg irányította SUI 311 (Martin Westerdahl, Bernardo Freitas) nyert, Heerema-ék másodikok lettek.

Az ötödik versenynap (a második, amikor futamot lehetett rendezni) az orosz Anatolij Loginov, Alekszander Salagin, Vagyim Sztatszenko hármas dupla győzelmét hozta, üröm volt az örömben, hogy az első nap első futamában kizárták őket korai rajt miatt, ám ezen a versenyen nem lehetett kiejteni a legrosszabb futameredményt, ami azt jelentette, hogy Salaginéknak így sem volt esélyük dobogóra kerülni. Heerema-ék ötödik és harmadik helyekkel zártak, ami négy futam után tizenegy pontos előnyt jelentett számukra a másodikkal szemben. Onnantól azonban besűrűsödött a mezőny, a második és az ötödik között mindössze négy pont volt a különbség.

A záró napon tetőzött a dráma, az első futamból korai rajt miatt sok hajót kizártak, közöttük öt olyat, aki akkor még az első tízbe tartozott összetettben (második, negyedik, ötödik, hatodik, nyolcadik). Loginovék ismét futamot nyertek, mögöttük Heerema-ék futottak be, ezzel tizenhat pontra nőtt az előnyük Pedro Andrade csapata előtt. Utóbbiak ugyan megnyerték az utolsó futamot, ám a holland egység negyedikkéntért célba, ami azt jelentette, hogy övék lett a világbajnoki cím (tizenhárom pont előnnyel). Harmadik helyen zárt a David Gilmour, Sam Gilmour, Yashiro Yaju trió, úgy, hogy David csak beugró kormányos, apját, Petert helyettesítette.

Az utolsó futamban elért hatodik helynek köszönhetően az összetettben negyedikként végző Nono (Martin Pålsson, Peter Lindh, Thomas Wallenfeldt, Gustav Gärdebäck) lett az amatőr kategória világbajnoka.

Börge Börresen hajóépítő és vitorlázó volt, első Gold Cup-ját 1967-ben, az utolsót 1985-ben nyerte, összesen ötvenegy alkalommal indult a megmérettetésen. Pieter Heerema sem akárkiket tud a csapatában, kormányosa, Lars Hendriksen Gold Cup-győztes és kétszeres Európa-bajnok, míg a trió harmadik tagja, George Leoncsuk szintén nyert már Gold Cup-ot, ezen felül kétszeres olimpikon (49er osztályban).

A Dragon világbajnokságot meglehetősen tradicionális körülmények között rendezik, cirkáló-hátszél pályán, előbbiből hármat, utóbbiból kettőt kell teljesítenie a mezőnynek. Az egyes szakaszok 2,5 tengeri mérföld hosszúak, pályát rövidíteni legkorábban a második cirkáló szakaszt után lehet. Minden napra egy futamot terveznek, kettőt csak akkor tartanak, ha elmaradásban vannak (mint ahogy itt, Marstrandban voltak).

A 2021-es Dragon Gold Cup végeredménye.

Aki esetleg nem követi napi szinten a Dragon osztály eseményeit, annak is ismerősen csenghet Pieter Heerema neve, méghozzá a 2016-17-es Vendée Globe-ról, ahol tizenhetedik lett.

fotók és forrás: goldcup21.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!