Magyar arany- és ezüstérem az L30 Európa-bajnokságon!

Nyolc nemzet 14 hajója közül az aranyérmet a Tranquilo csapata nyerte meg, ezüstérmes a Present Perfect, míg a német L31 lett a harmadik.

A Spartacus Vitorlás Egylet ismét remek kontinensbajnokságot rendezett: vasárnap és hétfőn kifejezetten bonyolult, zivataros időjárási helyzetben, kedden viszont napsütésben, 15-20 csomós északi szélben mind a kilenc kiírt futamot sikerült megrendezni.

Összefoglaló az edzőnapról:

YouTube video

Két gyenge szeles futamra került sor az első versenynapon.
A borús idő, a gyenge, maximum 8 csomós, forgolódó keleties szél alaposan próbára tette a verseny rendezőit és a résztvevő 14 hajót. Az első futamot a helyi Present Perfect csapata nyerte, amely bátran húzta a cirkálószakaszokban az ilyen körülmények között gyakran beváló déli parti takkot.

A második futam folyamán a szél a biztató kezdés után már az első hajók célba futását követően szinte teljesen leállt, így kilenc csapat időn túli lett. Ezt a futamot a német L31 nyerte. Ők délelőtt a hatodik helyen tökéletesen egyszerre futottak be a svájci csapattal, a videó visszanézése sem segített eldönteni a sorrendet, ezért a két hajó megosztott pontszámot kapott az óvási bizottságtól.

Az első versenynap eseményei:

YouTube video

Az Európa-bajnokság második napján 10-18 csomós északi szélben került sor a futamokra. Az éjszakai-hajnali zivatartevékenység után megmaradó szél azonban sokszor 20 fokokat is lengett, néha ki-kihagyott, az aznapi négy futam nem volt könnyű feladat. A harmadik versenyt az ukrán Tardex nyerte, Andrej Tyimosenkóval a kormánynál. A következő három futamban azonban nem engedte ki az elsőséget a kezéből a magyar Tranquillo, Rauschenberger Miklós és csapata, így a nap végére átvették a vezetést az összetettben.

A Present Perfect a negyedik futamban, az első cirkálószakasz végén, már útjogosan a bója felé tartva, ütközött egy ellenkező csapáson közeledő hajóval. A viszonylag nagy sebességű ütközés kárt tett a hajó hátsó részében, kiálltak, és nem tudtak elindulni a következő két futamban sem. Méltányossági átlagpontokat kérvényeztek és meg is kapták három aznapi futamra.

Az Eb utolsó napján a Tranquilo, Rauschenberger Mikós és csapata nem engedte ki a kezéből a vezetést, az erős északi szélben is tökéletes manőverekkel, két futamban is meggyőző előnnyel nyertek. Az utolsó, kilencedikben a célvonalnál útjoghibát vétettek, visszafordultak a pályára, elvégezték a kötelező büntetést, és kilencediknek futottak be – de ez is elég volt az összetett elsőséghez. A Present Perfect az utolsó futamban harmadik hellyel biztosította be a kontinensbajnoki ezüstöt.

Pillanatképek a szélben gazdag záró napról:

YouTube video

Látványos, szép verseny volt a földvári Eb, a jó szélben megmutatkoztak ennek az egyre népszerűbbé váló hajóosztálynak az előnyei: az L30-as könnyű (a 790 kg tömegű tőkesúllyal együtt 1820 kg össztömegű), 30 lábas, mozgatható tőkesúlyos, emelhető kormánylapokkal rendelkező vitorlás.

Alapötletét, koncepcióját az olimpiai érmes (2004), világbajnok (2005) 49er versenyző, a Volvo Ocean Race-résztvevő ukrán Rodion Luka alkotta meg, a részletes terveket Andrej Justin szlovén hajótervező irodája dolgozta ki. A cél olyan szigorú előírások szerint megépített, kötött osztályhajó volt, amelynek jó offshore és belvízi tulajdonságai vannak, jól szállítható és a teljesítményéhez képest elérhető áron vásárolható meg.

Az új konstrukció tesztelése 2015-ben indult. Az eddigi sebességrekord 24,7 csomó hullámos vízen, 34 csomós valós szélerő mellett. A gyenge szeles tulajdonságok ugyancsak kiemelkedők: 2,8 csomós sebességet mértek 1,9 csomós valós szélerő mellett.

A hajó magyar vonatkozása, hogy a teljes karbonrudazat Kápolnásnyéken, a Pauger műhelyben készül. Az L30-as hajóosztály történetének az idei volt a harmadik Európa-bajnoksága.

A Tranquilo csapata: Rauschenberger Miklós kormányos, Bakonyi Attila tulajdonos, Pécsváradi Ákos, Nedbál Noel, Juhász György. Present Perfect: dr. Tenke Péter tulajdonos és kormányos, Tenke Martin, Goszleth Marcell és Takácsy Levente. L31: Klaus Wagner, Bastian Henning, Maximilian Nowak, Nico Krauss, Thomas Miklos.

Az eredmények megtekinthetők ide kattintva.
(képek: Cserta Gábor)

Visy László

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!