Bobo, a legfiatalabb átkelő

Bobo Gallagher 10 évesen a legfiatalabb lett, aki széllel hajtott járművel megtette a Hawaii és Maui közötti 30 mérföldes nyílt tengeri utat.

Az Alenuihaha-átkelés legendásnak számít, a Maui-csatorna 30 mérföldjét jelenti, és az összes, szigetek közötti átjáró közül itt a legerősebb a szél. A helyiek úgy tartják, hogy aki teljesíti, igazi vízi ember.

Bobo 9 évesen – Sky Solbach és Ken Winner útmutatásai alapján – ismerkedett meg a wingfoillal, pár héttel azután, hogy SUP-foillal teljesítette a Maui–Molokai versenyt. Rövid parti leckét követően annyira rákapott a dologra, hogy hamarosan visszatért Kanahára, és öt teljes napig gyakorolt. A szigetek közötti átkelések régóta foglalkoztatták, de az Alenuihaha lehetetlennek tűnt az erős nyugati szél (ami elsodor a szigetektől) és a hullámzás miatt. A wingfoillal ez megváltozott.

Két hónapig készült, heti kétszer ment napi 30-35 mérföldet (ez három Maliko Run és egy kör a Kahului-öbölben). A 2020 augusztusában teljesített átkelés végül 4 órát és 9 percet vett igénybe. Lehetett volna rövidebb is, de velük tartott egy forgatócsoport, amely fotózott és videózott, meg a hajó sem mindig tudta tartani a lépést a hullámzásban. Erről Bobo – félig viccesen – ezt mondta: legközelebb helikopteres kíséret kellene, akkor biztos gyorsabb lennék!

Egyébként a szél végül a szokásos 30-35 csomónál gyengébben fújt, Maui közelében 10-15 csomóra csökkent, és csak néhány igazán nagy hullám nehezítette a haladást. Enni keveset evett, főleg energiaszeleteket, amikor a hajóról átvett burritóval próbálkozott, annak vízbe esés lett a vége (a videón 23:07-től).

Egy fiú útja – átkelés az Alenuihahán:

YouTube video

Bobo Gallagher az Instagramon.

(forrás: sail-world.com, fotók: wingsurfworld.com; surfhubtenerife.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!