Komoly büntetést kapott a zátonyra futott jacht – és ezzel még nincs vége a történetnek

2023. augusztus 5.
Címkék :

A 29 méteres Nakoa (Sunseeker) 117 ezer dolláros büntetést kapott, miután március elején zátonyra futott Hawaii egyik öblében.

Hawaii állam föld- és természeti erőforrásokkal foglalkozó tanácsa 117 ezer dolláros bírságot szabott ki arra a trösztre, amelyik érintett volt a Nakoa 2023. februári zátonyra futásában. A testület jelenleg arról is tárgyal, hogy a hajó üzemeltetője Jim Jones, valamint a luxusjachtokat bérbe adó Noelani Yacht Charters szintén kapjon-e büntetést, miközben az állami földügyi és természeti erőforrások minisztériuma (Department of Land and Natural Resources Division of Aquatic Resources, DAR) már javasolta a bírság kiszabását Kevin S. Albert, Kimberly L. Albert és az Albert Revocable Trust ellen.

A Sunseeker márkájú motoros február 19-én a Honolua-öbölben (Maui) futott zátonyra, miután (még február 19-én) elszakadt a horgonykötele, és végül – egy nagyszabású mentési műveletet követően – elsüllyedt. A DAR vizsgálata megállapította, hogy az eseménysorán több mint 1600 négyzetméternyi élő szikla és mintegy 120 koralltelep sérült meg.

A március 5-én zajló mentési műveletben a Visionary Marine LLC által üzemeltetett Kahi mentőhajó és a Sause Brothers Inc. által üzemeltetett Mary Catherine vontatóhajó vett részt, tandemben dolgozva azon, hogy elvontassák a Nakoát a sziklás partszakaszról. Röviddel azután, hogy leszabadították a Nakoát a Honolua-öbölben lévő zátonyról, a megmentett hajóba a testén lévő több lyukon keresztül elkezdett beáramlani a víz, aminek következtében a tengerfenékre (körülbelül 250 méter mélyre) süllyedt.

A Honolua-öböl kedvelt szörfös hely, a tisztviselők állítása szerint ugyanakkor a zátonyra futott hajóból olaj szivárgott a vízbe. A hawaii lakosok körében komoly felháborodást váltott ki, hogy a jacht balesete súlyos következményekkel járhat a helyi ökoszisztémára, különösen a tengeri környezetre.

A Nakoa a zátonyon:

YouTube video

(forrás: superyachtimes.com, fotók: khon2.com, boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!