Olasz ünnep Aucklandben

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban a Luna Rossa Prada Pirelli Team hatodszor és hetedszer is legyőzte az INEOS Team UK-t a Prada Cup-on, ezzel eldőlt, hogy az olaszok mérkőzhetnek meg a Védő Emirates Team New Zealand-el az America’s Cup döntőjében.

A Luna Rossa eddig hatszor indított kampányt a legrégebbi sporttrófea elhódítására, és másodszor lettek hivatalos Kihívók. Apró érdekesség, hogy 20 év után ismét a kiwikkel kell megvívniuk a Kupáért.

Visszatekintve nem túl meglepő az olaszok győzelme, a nyolc megrendezett futam jó részében gyorsabbak voltak a briteknél, az INEOS a rajtok előtt sem igen tudott mit kezdeni velük. Ehhez képest a Luna Rossa tagjai egyik futamgyőzelem után sem ünnepeltek látványosan, sőt, végig meglehetősen visszafogottan nyilatkoztak az elért – kívülről igen magabiztosnak tűnő – sikereikről. 7:1-nél aztán már nem volt megállás, mert amíg James Spithill, az egyik kormányos (aki történetesen ausztrál) csak annyit mondott, hogy „igyekeztünk keveset hibázni, nyugodtnak maradni és jó döntéseket hozni. A hajó intézte a többit.”, addig Francesco Bruni (a másik kormányos) teljes átszellemültséggel üvöltött a kamerába: „fantasztikus! Különleges nap ez nekünk, a Luna Rossa csapatnak és Olaszországnak. Kemény meccs volt, és most jó kis csata vár ránk az America’s Cup döntőjében.”

Sir Ben Ainslie, az INEOS Team UK kapitánya és csapatvezetője: „gratulálok a Luna Rossának és Olaszországnak. A srácok briliáns vitorlázást mutattak be, megérdemelten kerültek a Döntőbe. Nem tagadom, csalódottak vagyunk, de visszaülünk a tervezőasztalhoz, és megkeressük azokat a pontokat, ahol javítani tudunk a teljesítményünkön.”

Az America’s Cup döntője március 6-án, új-zélandi idő szerint délután 4-kor kezdődik, és hét győzelemig tart.

Rövid összefoglalók a Prada Cup döntőjének négy napjáról:

Az első (2:0):

YouTube video

A második (4:0):

YouTube video

Ekkor már kezdett igen rosszul állni a britek szénája.

A harmadik (5:1):

YouTube video

A negyedik (7:1, kezek a magasban 2:12-től, Francesco Bruni öröme 2:17-től):

YouTube video

fotók és forrás: americascup.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!