Valentin-napi mészárlások

Cook kapitányt 1779. február 14-én felpaprikázott tömeg verte halálra, és nála csak kicsivel járt jobban a 2021-es America’s Cup egyik kihívója, a brit csapat.

Nem sokkal az után, hogy Cook 1779 februárjában elhagyta Hawaii szigetét, hajója, a Resolution egy viharban annyira megrongálódott, hogy kénytelen volt visszatérni az indulási kikötőbe. Az addig egyébként viszonylag barátságos helyiek ennek nem kifejezetten örültek, el is lopták az európaiak egyik csónakját (ami egyébként nem volt szokatlan arrafelé), Cook azonban annyira feldühödött ezen, hogy megpróbálta elraboltatni Kalaniopuu királyt. Emiatt egymásnak esett a két fél, Cook és négy matróza holtan maradt a térdig érő vízben. Az Auckland előtt versenyzésre kijelölt részek közül egyiknél sem ér térdig a víz, de amit az INEOS Team UK elszenvedett az E-pályán, az felért négy szíven szúrással.

vitorlázás hírek america's cup prada cup döntő

Február 13-án a britek teljesen simán kaptak ki kétszer is, és bár 14-ére viszonylag összeszedték magukat, alig-alig tudták megszorongatni az olaszokat. A Luna Rossa Prada Pirelli Team hajója végig gyorsabb volt, mint a Britannia, így a hét győzelemig tartó párharcban már négy pontnál járnak. Ez azért kritikus, mert aki kikap, mehet haza, míg a nyertes megpróbálhatja elhódítani a Kupát a védőtől (Emirates Team New Zealand).

Az INEOS Team UK bakija a negyedik futam rajta előtt:

YouTube video

Az eredeti tervek szerint két nap pihenő követte (volna) a két nap versenyzést, de az már biztos, hogy ennél több lesz, a koronavírus-járvány ugyanis közbeszólt: Aucklandben három új esetet regisztráltak, ezért a kormányzat 72 órás lezárást rendelt el. Hamarosan közzéteszik a módosított menetrendet, de ez most kevéssé fontos, első az egészség!

A Prada Cup első napjának összefoglalója:

YouTube video

A Prada Cup második napjának összefoglalója:

YouTube video

(forrás: rule69blog.wordpress.com, fotók: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!