Örök kérdés: a Balaton vagy Horvátország olcsóbb?

Az éttermi árak az azonos kategóriájú létesítményekben 40-45 százalékkal drágábbak az Adriai-tengernél, mint a Balatonnál. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa úgy véli, a nehézségek ellenére kiváló szezon elé néz a balatoni turizmus.

Nemcsak a gasztronómiát, a szálláshelyeket illetően is kedvező változásokon ment keresztül a Balaton és térsége az elmúlt egy-másfél évtizedben. Ma már szinte nem tudok olyan településről a tó környékén, ahol ne lenne nyitott ajtó, színvonalas szálloda, panzió, vagy olyan étterem, ahová bármikor be lehetne ülni” – mondta Csapody Balázs gasztronómiai szakember, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

A Magyar Turisztikai Ügynökség beszámolója szerint tavaly 2,8 millió vendég 8,8 millió vendégéjszakát töltött el a Balatonnál, ami 38 százalékkal több vendég és 27 százalékkal több vendégéjszaka az előző évhez képest. A magyar tenger éves vendégforgalmának 63 százaléka a nyári hónapokban zajlik. Csapody annak ellenére nem tekint versenytársként Horvátországra, hogy az elmúlt évben honfitársaink elözönlötték az Adriát: a 602 ezer magyar turista 3 millió vendégéjszakát töltött el délnyugati szomszédunknál.

Kiemelte, hogy a legutóbbi Michelin Guide új piacot teremtett a Balatonnál, amelyet azóta folyamatosan felkeresnek a külföldi gasztroturisták, legfőképp a szomszédos országokból. Éppen ezért a tóval kapcsolatban már nem is igazán érdemes szezonról beszélni, inkább a teljes évet kell figyelembe venni, és 2023 szerinte a forgalmat illetően jó is lesz, bár a balatoni gasztronómiai vállalkozások sikerét most leginkább az határozza meg, hogy tovább konszolidálódnak-e az energiaárak.

Csapody arról is beszélt, hogy bár az infláció és a megnövekedett kiadások miatt 50-60 százalékos áremelkedés lenne az indokolt, a balatoni vendéglátósok jellemzően 20-25 százalékkal emeltek az áraikon. „A szakmában mindenki tisztában van azzal, hogy van egy lélektani határ az árakat illetően, amelyet ha átlépünk, az a kereslet csökkenéséhez vezet. Éppen ezért dolgozunk a megoldásokon: valaki a nyitvatartását rövidít le, módosítja, míg más extra szabadnapot ad az alkalmazottainak.”

Noha korábban megjelent egy hír, miszerint egy négytagú családnak (két felnőtt és két gyerek) az egyhetes balatoni vakáció legalább 500 ezer forintjába kerül, Csapody Balázs úgy véli, nincs fix összeg, amelyet nyaralásra költünk el a magyar tengeren, ezt ugyanis az igények alakítják. A paletta az utóbbi időben kiszélesedett, mert nemcsak a vendéglátóegységek, de a szálláshelyek minősége és ára között is nagy a különbség – írta a vg.hu.

fotók: Pinterest, hungarytoday.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!