Továbbra is Horvátország az utazók kedvence

A megelőző évhez képest csaknem harmadával több magyar utazott 2022-ben Horvátországba, az adatok megközelítik a 2019-es rekordévben regisztrált számokat.

Tavaly 602 ezer magyar turista 3 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban, ami 2021-hez képest 31 százalékkal több vendéget és 21 százalékkal több vendégéjszaka. Az adatok mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számát illetően megközelítik a 2019-es rekordév számait, azoktól csak 7-7 százalékkal maradnak el.

A magyarok továbbra is a Kvarner-öböl régióját kedvelik a legjobban, itt 850 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Az Isztriai-félszigeten 605 ezer, Split-Dalmát megyében pedig 538 ezer vendégéjszakát regisztráltak, a települések közül Crikvenicán 167, Viren 166, Rovinjban pedig 106 ezret. A korábbi évekhez hasonlóan a magyar vendégek a legtöbb vendégéjszakát – azok több mint felét – magánszálláson töltötték el.

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása kapcsán fontos, hogy január 1-jén Horvátországnak a Szlovéniával, Magyarországgal és Olaszországgal közös szárazföldi és tengeri határátkelőhelyén megszűnt az ellenőrzés. A horvát nemzetközi repülőterek három hónapos átmeneti időszak alatt állnak át a határellenőrzés átalakítására a beléptetéskor, így március 26. után már nem lesz szükség útlevél- vagy határellenőrzésre a Horvátországba schengeni államokból érkező repülőgépes utasoknál sem.

(MTI)

fotók: theguardian.com, audleytravel.com, bestattravel.co.uk

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!