Turisztikai forgalom 2022 első nyolc hónapjában

Az idei év első nyolc hónapjában több mint 14 millió turista látogatott el Horvátországba, akik közel 87 millió vendégéjszakát töltöttek el.

A kereskedelmi és nem kereskedelmi létesítményekben realizált turistaforgalmat regisztráló eVisitor, valamint a tengeri chartereket számláló eCrew rendszer adatai szerint 2021 azonos időszakához képest a turisták száma 40 százalékkal, a vendégéjszakák száma 27 százalékkal nőtt. A külföldi turisták 76 millió, míg a belföldi turisták 10 millió vendégéjszakát realizáltak.

A legtöbb vendégéjszakát – 24,5 milliót – az Isztrián (24,5 millió) regisztrálták, Split-Dalmát megyében 16 milliót, és Tengermellék-Hegyvidék megyében 15,5 milliót. A települések rangsorát illetően Rovinjban, Dubrovnikban és Porečben jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát. A küldőpiacok tekintetében az év eddigi szakaszában Németország (20 millió), Szlovénia (9 millió), Ausztria (6,5 millió) és Lengyelország (5,5 millió) adta a legtöbb vendégéjszakát.

A magyar turisták hagyományosan a legjelentősebb horvátországi turisták közé tartoznak – 2022. első nyolc hónapjában 530 ezer magyar (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 27 százalékos növekedés) több mint 2,7 millió vendégéjszakát (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 19 százalékos növekedés) töltött el Horvátországban. A magyarok kedvenc úti céljai idén eddig Vir és Crikvenica voltak, melyekben több mint 100 000 vendégéjszakára maradtak a magyar vendégek. A tíz legnépszerűbb desztináció közül kiemelkednek az isztriai városok (Rovinj, Medulin és Poreč; továbbá Rab szigete (Rab és Lopar), Vodice és Zadar). A TOP 10 legdélebbi települése Makarska.

A magyarok 75 százaléka egyénileg szervezte meg nyaralását.

A horvát turizmus rekordévéhez (2019.) képest 2022. első nyolc hónapjában 8 százalékkal kevesebben érkeztek és 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát realizáltak a magyar turisták, mint 2019. első nyolc hónapjában. A szeptemberi statisztikai adatok is a magyar küldőpiac mellett szólnak, ezek alapján várhatóan a magyar turisták összesített horvátországi vendégéjszakáinak száma idén meghaladja majd a 3 milliót.

Az idei év nagy eseménye lesz a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi/budapesti Képviseletének 25 éves fennállásának megünneplése, melyre novemberben kerül sor. Ivana Herceg, a Képviselet igazgatója tájékoztatott arról, hogy Horvátországban hamarosan bevezetik az eurót. Idén szeptember 5. óta a horvátországi árakat már mindkét pénznemben (euróban és kunában) is feltüntetik, míg a fizetés továbbra is csak kunában lehetséges. 2023. január 1-től az első két hétben még mindkét pénznemben lehet fizetni, míg január 15-től kizárólag az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

Horvátország jövőre szinte biztosan csatlakozik a schengeni övezethez, ami jelentősen megkönnyíti majd a Magyarország és Horvátország közötti utazást mind közúton, mind vasúton, mind pedig légi úton.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!