Ezért támadnak az orkák a hajókra

2021. február 12.
Címkék :

Ruth Esteban biológus megvizsgálta a közelmúltban dokumentált eseményeket, amikor a tengeri emlősök hajók ellen fordultak, és meglepő felfedezésre jutott.

Abban nincs semmi újdonság, hogy az orkák kíváncsiak a hajókra, ám a nyáron történtek (mint ez az incidens) sokakban aggodalmat ébresztettek, néhányan már „ügyet” sejtettek a háttérben, a brit lapok vérre szomjazó gyilkos bálnákról írtak, telenyomva a médiát a téves sztereotípiákkal. Természetesen van tudományos magyarázat a jelenségre, amivel az orkákra specializálódott tengerbiológus, Ruth Esteban állt elő: kijelenthető, hogy ez egy játékos rituálé. Rendre a kormányt „támadják”, ami nem véletlen, rájöttek ugyanis, hogy ha annak nekiütköznek, azzal meglökik a hajót. Ez izgalmas számukra, egyúttal fitogtatják az erejüket egy halnak látszó tárgynak. Viselkedésükben nincs zsákmányszerzési szándék, az teljesen másfajta mozgásformákkal jár.

Nincsenek tehát „gyilkos bálnák”, csak állatok, akik érdeklődve néznek a környezetüktől idegen, de abba formailag illeszkedő dolgokra. A hajók iránti kíváncsiságuk régóta ismert, a fentihez hasonló esetek időről időre előfordulnak.

Megtámadják-e az orkák az embert?
Olyan incidensről nem tudunk, amit szabadon élő állatok követtek volna el, fogságban tartott állatok esetében azonban történt már ilyen.

Keto (született 1995-ben, fogságban), 2009-ben, sokévnyi közös gyakorlást követően egy spanyolországi előadáson kezdett furcsán viselkedni, de mire trénere, a 29 éves Alexis Martinez lépett volna, az állat elkapta, és magával vitte a medence aljára, ahol darabokra szaggatta. Keto azóta is a Loro Parque lakója.

Három hónappal később a floridai Seaworldben Tilikum (1991-ben egy trénert, 1999-ben egy részeg férfit támadott és ölt meg) egyszer csak víz alá nyomta trénerét, Dawn Brancheau-t, és ott tartotta, amíg az meg nem fulladt. Ehhez képest Tilikum tovább dolgozott a vízi vidámparkban, egészen 2017-ban (36 éves korában) bekövetkezett haláláig.

A Blackfish című dokumentumfilm az orkák és emberek közötti balesetekről a Videán (angol nyelven, magyar felirattal).

(forrás: SoloVelaNet, fotók: thetimes.co.uk; bbc.co.uk; mirror.co.uk; savedolphins.eii.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!