Hajót épít a Volkswagen

A Volkswagen bejelentette, hogy együttműködésre lép a napelemes katamaránokat gyártó osztrák Silent Yachts céggel, belépve ezzel a hajóépítési piacra.

Együttműködésük első hajójában nem használják fel a VW elektromos jármű platformját, az új jachtot a Seat almárka teljesítményfokozásét felelős osztálya (Cupra performance division) a nulláról tervezi. Jól jelzi, mekkora elánnal álltak neki a projektnek, hogy a koncepcióhajót már 2022-ben vízre akarják tenni. Onnantól kicsit lassul a folyamat, négy évet szánnak a gyártásba kerülő modell fejlesztésére, addig az elektromos jármű platform egyes darabjait illesztik be a Silent Yachts gyártási folyamatába. Ha meg lesznek elégedve a végtermékkel, akár évi ötvenet is meg tudnak építeni, de a termelést természetesen a kereslethez igazítják.

A VW szerint a harmonizációnak semmi akadálya, az akkumulátoraik megújuló energia felhasználásával készülnek, ami csökkentheti is a Silent katamaránok ökológiai lábnyomát. Az elektromos jármű platformnak további előnyei vannak a napelemmel hajtott katamaránok számára:

  • kisebb a vibráció,
  • növekszik a hatékonyság,
  • nő az összteljesítmény.

Távolabbra tekintve, a Volkswagennél hisznek abban, hogy a hajósiparba való belépésük által jelentősen csökken a szektor károsanyag-kibocsátása.

(forrás: ibinews.com, fotó: boatmaginternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!