Szigetről szigetre Horvátországban – második rész

2020. december 12.
Címkék :

A horvátországi hajós nyaralás nagy előnye, hogy déli szomszédunk autóval is könnyen elérhető úti cél, nincs akadálya akár egy last minute vakáció megszervezésének sem. Cikksorozatunkban végigjárjuk a lehetséges hajós célpontokat.

Rab
A hajós nyaralások egyik fénypontja, fővárosa, az azonos nevű Rab mindig mindenkinek nagyon tetszik. A belvárosi ACI Marina Rab az óvárossal szemközt található, ötcsillagos panorámát nyújt a négytornyú félszigetre. Ez a jachtkikötő viszont hamar megtelik, időben kell kikötni, vagy előre helyet foglalni a neten keresztül. Az óváros partfalához a helyi kirándulóhajók, a guletek kötnek. Szezonon kívül a vitorlás hajóknak is juthat hely a rakparton, de magas vízállás esetén (ősszel, amikor kéthetes déli szél van és a tenger szintje megemelkedik) a hullámzás kidolgozhatja a puffereket a hajótest mellől. Az óvárosi négy toronyból kettő látogatható, a csodálatos panorámáért megéri. Rálátni a városra, délre Pag, nyugatra Lošinj, keletre az ezerméteres szárazföldi hegysor látványa tárul elénk. Rabot nyugatról kerülve, észak felé Cres és Krk szigete található. Említésre méltó Rab északi felének csendes ACI Marinája, a Supetarska Draga és a sziget északnyugati felén a lopari öböl. Utóbbi egy homokos strandú partszakasz, a kisgyermekesek kedvenc helye, nappali horgonyzásra ajánljuk.

Krk
Déli kikötői (Krk, Punat és Baška) Rab városából 20 mérföldön belül elérhetők. Fővárosa az azonos nevű Krk, ahol a városka szívében lehet megállni, pilotkötelek vannak. A nyári melegben kifejezetten jólesik a rómaiak óta lakott város középkori falai között, a hűvös sikátorokban bolyongani. Zuhanyzó/vécés jachtkikötőt a szomszédos Punat öblében találni. A tágas punati öböl szűk bejáratát laterális jelekkel jelölték, aki nem tudja, hogy a nyíltabb víz felől mi a színre színt, az könnyen zátonyra futhat. Mindenkor a hajóvezető felelőssége, hogy (fel)ismerje, hová megy! A horvátoknál nem csak a vontatásért kell fizetni a bajba jutottnak, a kikötői kapitányság keményen büntet a vízi közlekedési szabálysértésért, a hajózóút akadályozásáért is. Csak vízi taxival látogatható az öböl közepén álló Košljun-sziget, hajóval vagy csónakkal tilos a kikötés. A majd ezeréves kolostorában különleges gyűjteményt állítanak ki, elég csak az egyszemű vagy kétfejű birkákat említenünk.

Kikötési lehetőségeket tekintve a Krk délkeleti öblében lévő Baška városa pálmafás nyaralóhely kiváló stranddal. Bóramentes időben Krk szigetét keletről kerülve át lehet hajózni az 1,5 km hosszú, 54 és 67 méteres belmagasságú közúti Krk-híd ívei alatt, amely a szigetet a szárazfölddel 40 éve köti össze. Nyugatról kerülve a szigetet, Krk és Cres között három mérföld széles csatornán vezet az „út”. Krket elhagyva Cres meredek, sziklás partjai mellett lehet északnak hajózi. Üdítő látvány Beli falu a hegyoldalban. Ahol a szárazföld partvonala és nyugatról az Isztria összeér, a távolban Horvátország legnagyobb kereskedelmi kikötője, Rijeka dereng. Észak felé elhagyva Krk szigetét, és az 1400 méter magas Učka hegycsúcsa felé véve az irányt, a híres Opatijába, nagyszüleink Abbáziájába lehet megérkezni. Ez a Monarchia korabeli város Horvátország Riviérája. Pompás parkjai és úri villái meglátogatásához, az ACI Marina Ičićiben jelent biztos kikötési pontot. A belvároshoz közelebbi Admiral Hotel kikötője majdnem mindig tele van. A marinából kényelmes, félórás sétával a parti sétányon (lungomare) érhető el Opatija belvárosa, jobb felől Krk-szigeti panorámájával a távolban.

Cres
Az Isztriai-félsziget és Cres szigete között nyílik a Kvarner-öböl nagy kapuja, a három mérföld széles Kvarner-szoros, ahol a teherszállító hajók Cres kerülésével Rijekába érkeznek. Kötelező jobbra tarts van ebben a csatornában. Javasolt a lehető legrövidebb úton keresztezni, majd Cres északi, végül nyugati partjait követve eljutni a sziget fővárosába. Valun falu mély vizű öbléből nyílik az a másfél mérföldes benyúlás, amelyben Cres fővárosa rejtőzik, azonos néven. A színes házaktól tarka Cres város külső mólóján pilotkötelek segítségével a főtérhez lehet kikötni. Aki a belvárosi romantika helyett a parti zuhanyzó/vécét és a jachtkikötői szolgáltatásokat preferálja, egy mérföldre délre beköthet a Cres Marinába. Ez 20 perces sétára található a centrumtól. Cres az Adria legnagyobb területű szigete, és hasonlóan Krkhez, a partvonala is kevésbé tagolt. A sziget nyugati felén megállóhelynek kínálkozik a nyaralófalu Martinšćica. Cres szigete pedig délen összeér Lošinj szigetével, Osornál. A várost még a rómaiak vágtak ketté egy mesterséges csatornával, melynek hídja Cres és Lošinj szigetét köti össze. Az osori hidat naponta kétszer, 9 és 17 órakor nyitják el oldalra. Először délről, utána északról engedik keresztül a hajókat. Ezen a csatornán át bármikor rövidíthető a Kvarner-öböl szigeteit bejáró kör. Osor Szentendre jellegű művésztelep, tele szobrokkal, galériákkal, az utcán alkotó művészekkel. Július-augusztusban zenei fesztivál színhelye.

Az előző részben: Lošinj, Susak, Ilovik, Premuda

Ne maradj le a következő részekről (sem), kövess minket a Facebook-on!

Olvasd el cikkünket teljes terjedelmében az AQUA magazin 148. számában!

(forrás: Mérföld Yachting, fotók: bestofcroatia.eu; rab-flughafentransfer.com; visitkrk.hr; croatia.hr; marinatips.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!