Szigetről szigetre Horvátországban – első rész

A horvátországi hajós nyaralás nagy előnye, hogy déli szomszédunk autóval is könnyen elérhető úti cél, nincs akadálya akár egy last minute vakáció megszervezésének sem. Cikksorozatunkban végigjárjuk a lehetséges hajós célpontokat.

Lošinj
A 15 mérföld hosszú Lošinj-sziget közepe táján bújik meg az a három mérföld mély öböl, amelyben a legnagyobb város, Mali Lošinj (Kicsi Lošinj) található. A hajdani hajósközpont mára az idegenforgalomtól virágzó nagyváros lett. Mikroklímájának köszönhetően márciustól novemberig érkeznek ide a turisták. Hajóval a főtértől sorakozó vendégmólókhoz vagy a Lošinj Marinába lehet kiköti. Ez utóbbi a Lošinj-hídnál van, amely napi kétszer, 9 és 18 órakor megnyitja a szigetet kelet felé, Rab irányában. Áthaladáskor vigyázni kell, a csatornában többcsomós az áramlás, amely a hajó orrát fordítgatja és a sebességet is befolyásolja. Javallott a lendületes tempó, a biztos kéz a kormányon és a hajóoldalra kitett pufferek. A hídnál lévő Lošinj Marinából negyedórás séta a belváros. A part mentén polgári villák, a domboldalban színes házak ölelik körbe az öblöt. Mali Lošinj város tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Rab, Pag szigete és a Dinári-hegység irányában.

A lošinji öböl északi végében horgonyzási tilalom van, mint ahogy a szomszédos cikati fürdőöbölben is. Cikatba ugyanakkor érdemes behajózni, látni Erzsébet királynő nyári rezidenciáját és számos, Monarchia korabeli villát. Lošinj többi öblében szabad a horgonyzás. Nagyon kedvelt az Artaturi-öböl a lošinji reptérnél, illetve a sziget délnyugati végének bemélyedései. A Veli Lošinj (Nagy Lošinj) nevű város a sziget keleti feléről nyílik, nagyon barátságos település. Szűk öblében az étterem elé lehet kötni, a partfalhoz párhuzamosan, ha van szabad hely. A sört és a horvát specialitásokat a pincér a fedélzetre adja. Egy sétát feltétlenül megér az óvárosa, de éjszakára csak akkor biztonságos kikötőhely, ha nem várható bóra (erős északkeleti szél), amelyre Veli Lošinj öble nyitott.

Susak, Ilovik, Premuda
A Lošinj-öböl kijáratával szemben, 5 mérföldre nyugatnak geológiai csoda emelkedik ki az Adriai-tengerből. A 150 méter magas Susak egy homoksziget, amelyet édesvízi nád borít. Ha sikerül kikötni kicsiny kikötőjében vagy a szomszédos öbölben, telepített, fizetős bójákon állhat a hajó, és fel lehet sétálni (vagy öszvérháton felutazni) a sziget tetején lévő óriási világítótoronyhoz. Homokos partjai miatt nappali horgonyzásra mindenképpen ajánljuk sekély vizeit. Kisgyermekes hajósoknak ideális a tágas, homokos strandöböl. Éjszakára túl nyitott lenne Susak szigete, ezért biztonságosabb tovább állni: Lošinj vagy a tőle délre fekvő Ilovik, a virágok szigete vár. Ilovikot fél mérföldes csatorna választja el Lošinjtól. Mólójának déli felén a pilotköteles kikötőhelyek hamar megtelnek, viszont bőségesen találni telepített bójákat a 300 méter széles átjáróban, amely Ilovik és a kicsiny Szent Péter-sziget között húzódik. Látványos Szent Péter romerődje, amelyet benőttek a pálmafák.

Ilovikot nem véletlenül hívják a virágok szigetének, mindenhol – a falu főutcáján, a domboldalban lévő ciszternánál és a kis parti templomnál lévő kútnál is – ragyog valamilyen szépség. Van pék, bolt és több romantikus étterem, viszont szárazföldi turisták alig, csak a hajósok. Iloviktól délre fekszik Premuda, egy kicsiny sziget, télen 50, nyáron 350 lakossal. Nyugati felén zátonysor határolja a 10 méter mély vizet, telepített bójáin lehet éjszakázni. A hajó melletti úszásnál, búvárkodásnál muszáj figyelni az áramlásra, mert az erejénél fogva elsodorhatja az óvatlan fürdőzőt. Egyedülálló élmény búvárszemüvegben a zátonyszigetek között oda úszni, ahol a 10 méteres vízmélységből 40 méteres lesz. Premuda még arról nevezetes, hogy onnan 7 mérföldre pihen, 65 méter mélységben az utolsó magyar csatahajónk, a Szent István.

Folytatjuk…

Ne maradj le a következő részekről (sem), kövess minket a Facebook-on!

Olvasd el cikkünket teljes terjedelmében az AQUA magazin 148. számában!

(forrás: Mérföld Yachting, fotók: danielis-yachting.com; campingpoljana.com; croatia.hr; losinj-hotels.com; prima-sailing.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!