Sikertörténet: az első női vitorlásverseny Magyarországon

Egy év komoly munkájának gyümölcsét aratták le a szervezők július utolsó hétvégéjén, amikor megrendezték Magyarország első női vitorlásversenyét.

Persze a történet nem tavaly ilyenkor kezdődött, hanem már sokkal korábban: amikor először vett részt magyar csapat olyan regattán, amit csak nőknek írtak ki. Ebből lett aztán az, hogy 2019-ben meghirdették a 4Ladies Cup – Hungary versenyt. Amit aztán még a koronavírus-járvány sem tudott elsodorni. Mert ugyan márciusban a horvátok még megrendezték a PMS Regattát, de aztán jöttek a lezárások, és azokkal együtt a nyár elejéről októberre halasztott németországi Helga Cup. Emiatt felértékelődött a hazai verseny, de az életben lévő korlátozások és bizonytalanság miatt végül csak két külföldi egység nevezett be.

Július 24-26. között tizenhárom csapat mérte össze tudását, ők pénteken meglehetősen gyenge szélben edzhettek (ismerkedve a hajóval és a helyszínnel), míg szombat reggel a túl erős légmozgás miatt kellett egy darabig parton maradnia a mezőnynek. A tervezett húsz selejtezőből kilencet tudtak megrendezni, és másnap is csak ugyanennyit, az idő viszont telt. Így a helyosztókat törölték a programból, a legjobb négy egyenesen az éremfutamba jutott. Jól jellemzi a küzdelem szorosságát, hogy négy csapat is 10-10 pontot gyűjtött, közülük végül az mehetett tovább, akinek több jobb helyezése volt.

A döntőben aztán a Szuper Csapat (Majoross Bea – Bari Boglárka – Kemény Klári – Pay’r Anna) diadalmaskodott, második lett a Veszély S Zóna (Sabján Annamária – Pálinkás Róza – Gál Gabriella – Tóth Viktória), harmadik a Pelso Ladies (Berecz Tímea – Oláh Kitti – Pintér Vica – Vörös Kiara).

Az Aqua magazin stábjának lehetősége volt beszélgetni a szervezőkkel (akik versenyzőként is részt vettek a 4Ladies Cup – Hungary regattán), következzenek most az ő élményeik:

  • nem is tudom, hogy szervezőként vagy versenyzőként izgultam-e jobban
  • a spontán meditáció vagy a reggeli közös napindító jóga szuper volt
  • óriási dolog, hogy ennyi csapat érkezett itthonról
  • nehezítette a dolgunkat, hogy a bizonytalan egészségügyi helyzet miatt visszaléptek potenciális támogatók
  • a pénzszűke miatt néhány elképzelésünket csak részben tudtuk megvalósítani. Cserébe maradt a tarsolyunkban ez-az a következő versenyekre.
  • nagy tanulság, hogy jelentősen meg kell erősíteni azt a hátteret, ami segíti a lebonyolítást. Ezzel együtt óriási köszönettel tartozunk a támogatóinknak, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának, a Keszthelyi Yachtkikötőnek és a rendezői stábnak.
  • résztvevőként pontosan azt kaptam, amit akartam: pörgős futamokat, feszes tempót. Szervezőként rettenetesen fárasztó, de felemelő volt ez a két és fél nap.  Hosszú és nehéz út során jutottunk idáig, én először szombat délután, a futamok alatt hittem el, hogy meglesz ez. És hogy jó lesz.

Hálásak vagyunk a családtagjainknak, akik végig ott álltak mögöttünk, hittek bennünk és bíztattak. Nélkülük nem ment volna. A hétvége során is minden pillanatban segítettek, támogattak, elviseltek olyan dolgokat, mint hogy hajnali háromkor érkeztünk meg egy hajóval a kikötőbe. Lelkesen végezték a sok szaladgálást, teljesítették a rájuk bízott feladatokat. Ezt nem lehet sem megfizetni, sem kifejezni a hálát, ami érte jár. Csodálatos élmény volt rendezőként egy olyan egyedülálló versenyt megszervezni, ahol ennyi fantasztikus embert ismerhettünk meg, ahol a vidámság, a vitorlázás szeretete és a női erő mind jelen voltak. Ez a hétvége minden fáradtságot, álmatlan éjszakát megért.

Az első 4Ladies Cup-Hungary hivatalos végeredménye:

A mellékelt eredménytábla sajnos nem adja vissza azokat a küzdelmeket, amelyek végén az egyes futamok befutói kialakultak. Voltak csak centiméterben mérhető különbségek, kis manőveren múló helyezések, nagy „verekedések” az egyes pályajeleknél. Igazi harcos játék kerekedett. Külön öröm számunkra, hogy olyan hölgyek is részt vettek a versenyen, akik 20-30 éve, mint kishajós vitorlázók fejezték be pályafutásukat, és most nálunk tértek vissza az aktív vetélkedésbe. Gratulálunk Nektek! Nemcsak a helyezetteknek, de mindenkinek, hiszen bátran mertetek szembenézni az ismeretlen kihívással, a nem megszokott hajókkal és megmutattátok, vannak rejtett kincsek, tehetségek a női vitorlázásban.

fotók: Pettenkoffer Viktória; Glatz Ferenc; Kovács Zita

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!