Hűvös Adria, kemény csajok – Vis PMS Regatta 2020

2020. március 10.

Csak nőkből álló csapatok, sorsolás útján „kiutalt”, egyforma vitorlás hajók és egy szerelemből megszervezett verseny. Ami – időpontját tekintve – a lehető legközelebb van a Nemzetközi Nőnaphoz.

A mezőny jó része a csütörtök esti komppal érkezik, minden csapatot külön kísérő vezet a szállására, majd közös vacsora és egy rövid megbeszélés a program. Megbeszélés címszó alatt akkor és ott főleg üdvözlik a megjelenteket, a versenyre vonatkozó információkat reggel közlik, a kormányosi értekezleten.

Végül kilenc csapat gyűlt össze, az osztrákok sajnos az utolsó pillanatban lemondták a részvételt, de így is volt öt olyan társaság, aki komolyan és reálisan aspirált az első helyre. Reggel mindig fix programmal indult a nap: 8-kor kormányosi értekezlet, részletes eligazítással, aztán jött sorsolás. Olyankor derült ki, melyik futamokban melyik hajóval indulnak a csapatok, mi a pontos menetrend.

PÉNTEK (március 6.)

Friss szél fújt, éppen nem reffelős, de aztán ahogy haladt előre a nap, folyamatosan csendesült. Berecz Timeáék (HUN2 – 4Ladies Cup Hungary) azonnal kezdtek két futammal, az elsőt nyerték, a másodikat nem. A HUN1 – Pengén volt a sor, előbb Ana Gojčetáéktól – a későbbi harmadiktól – kaptak ki, majd a fiatalokból álló, Pozsár Orsival kiegészült egyik WOBI csapat ellen arattak sima győzelmet. Lement még két futam, amiknek a végére annyira legyengült a szél, hogy a maradék négy tervezettet eltették másnap reggelre. Mivel félbemaradt a program, előzetes eredményt nem hirdettek.

SZOMBAT (március 7.)

A péntekről maradt négy futam pótlásával folytatódott a program az előző napinál enyhébb, de egyenletesebb erejű szélben. Itt a magyar csapatok részben érintve voltak, a HUN1-Penge két győzelmet aratott (HUN2 – 4Ladies Cup, Quokka), amivel fixálta pozícióját az első négyben. Ennek azért volt jelentősége, mert a terv szerint négyesdöntő és 5-9. helyosztók következtek (volna). Csakhogy megint legyengült szél, így a szervezők módosítottak a programon: a négy éllovas mezőnyfutamot teljesített, a kialakult sorrend alapján pedig első-második és harmadik-negyedik párharcokra került sor.

HUN1 – Penge a SHE Team-mel került össze, a horvátok párosversenyzős rutinja kijött a rajtnál, szépen megfirkálták a magyar csapatot. Ezzel együtt az abszolút győztes WOBI 09 egység sikerének őszintén lehetett örülni, őket ugyanis Draskóczi Katalin erősítette.

Második lett a Petra Kliba irányította WOBI 11, harmadik a SHE Team (Ana Gojčeta), negyedik a Sabján Annamária kormányozta HUN1 – Penge. Berecz Timiék (HUN2 – 4Ladies Cup Hungary) nyolcadik helyen zárták a 2020-as PMS Regattát. Amíg a helyosztók zajlottak, a reggel 9 óta vízen lévő, és már nem érintett HUN1 szárazföldi túrára indult, ami a Stiniva-öbölben ért véget, egy szemétszedő akcióval.

Természetesen folytatás következik, Sabján Ani J24-esben vezeti csaptát, Berecz Timi állandó osztályába, az Elliott 770-be ül vissza. A HUN1-Penge összeáll néhány balatoni túraversenyre, külföldön a Helga Cup és a Sisi Cup szerepel a programban. Az év legnagyobb izgalommal várt eseménye a hazai rendezésű 4Ladies Cup – Hungary, 2020. július 24-26. között, a Keszthelyi Yacht Kikötőben.

Erre február 15-ig tíz csapat – köztük egy német – regisztrált, a kedvezményes jelentkezési lehetőség második szakasza május 15-ig tart, majd július 20-án zárul a nevezési időszak. Vagy amikor elérik a húsz csapatos, saját maguk által meghatározott limitet. Ez ugyanis az a létszám, amelyiknek még garantálni tudják a színvonalas rendezést úgy a vízen, mint a parton. Népszerűsítendő az eseményt, a péntek esti vacsoránál a lányok komoly prezentációt tartottak az egybegyűlteknek, akik közül sokan mutattak érdeklődést a kizárólag hölgyek számára kiírt, balatoni vitorlás verseny iránt.

A Vis PMS Regatta

Különleges színfoltja a városnak és a helyi életnek, a környék vállalkozói és megrögzött vitorlázói rakták össze, szerelemből. 2015-ben rendezték meg először, azóta is rengeteg benne az önkéntes munka, a szállásadók (például a Bed&Breakfast Dionis) ingyen ajánlják fel a szobáikat, a Restaurant Villa Kaliopa a vacsorákat állja. A hajók Beneteau First 35-ösök, a versenynek helyszínt biztosító öbölben kistavi érzés vitorlázni, a szél iránya simán változik 10-15 fokot, de azért lehet látni, hogy a pályának épp melyik oldala jobb. Egyszerre mindig két hajó van a pályán, de nem a párosversenyzés szabályai szerint zajlik a küzdelem, igaz, akinek megvan a speciális tudása, a rajtoknál szert tehet némi előnyre.

WOBI

Welcome on Board International Sailing Team – egy női tagokból álló, nemzetközi vitorlázó közösség. Egyik alapelve, hogy egy versenyen egy adott hajón csak különböző nemzetekből származó nők lehetnek a csapat tagjai. Lehet, hogy a versenyen találkoznak először a lányok egymással és a hajóval is, de a cél a jó hangulatú versenyzés, és az egymást támogató tagokból álló csapat kialakítása. Életkortól és tapasztalattól függetlenül csatlakozhatnak a vitorlázó nők a WOBI-hoz. Ami alapvetően összeköti őket, az a vitorlázás, a szél és a víz iránt érzett szenvedélyünk, egymás támogatása és elfogadása. Elsősorban nemzetközi, női regattákon vesznek részt, de indulnak WOBI csapatként egyéb, nem kizárólag női versenyeken is. ”

fotók: Mate Acalinovic

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!