Egyre több a kalóztámadás az Ádeni-öbölben

A legutóbbi támadás a Stolt Apal nevű tanker felfegyverzett biztonsági őrsége verte vissza.

Mintegy 75 tengeri mérföldre Jemen partjaitól Stolt Apalhoz két motorcsónak közeledett. A biztonsági csapat figyelmeztető lövéseket adott le, amire válaszul a kalózok tüzet nyitottak a hajóra – mondta a hajót üzemeltető Stolt Tankers a Reutersnek. A biztonsági csapat ezután célzott lövéseket adott le a támadókra, amivel az egyik hajót mozgásképtelenné tette.

A kalózkodás elleni küzdelemben résztvevő – a térségben szolgálatot teljesítő – egyik hadihajó a helyszínre érkezett és biztosította, hogy az Apal Stolt folytatni tudja az útját. A tanker hídja kisebb károkat szenvedett, de személyi sérülésekről nem számoltak be.

A brit kalózkodás elleni ügynökség (UKMTO) figyelmeztette a környéken lévő összes hajót az újabb veszélyre. Az Ádeni-öböl kiemelten magas kockázatúnak számít az éppen zajló jemeni polgárháború miatt. A támadások és a gyanús megközelítések a környéken nem ritkák – figyelmeztetnek a biztonsági tanácsadók. Az idén ez volt a kilencedik bejelentett biztonsági esemény a térségben.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!