Vihar sodort partra egy teherhajót

2020. február 18.
Címkék :

Az Alta legénységét 2018 szeptemberében a Bermuda-szigetek térségében evakuálták, majd a teherhajót Írország nyugati partjánál, a Cork megyei Ballycottonnál sodorta partra a Dennis nevű vihar.

A 76 méter hosszú Altát 1976-ban építették, sokszor cserélt gazdát, utoljára tanzániai zászló alatt hajózott. 2018 őszén Görögországból tartott Haiti felé, amikor Bermudától 2100 kilométerre valamiért elment az áram és a motor leállt. Mire 20 nap után az amerikai parti őrség észrevette, a hajón csak kétnapi tartalék maradt, ezért helikopterről dobtak le nekik élelmet és vizet. A hurrikánveszély miatt a tíztagú legénységet kimentették és Puerto Ricóba vitték. Az elhagyatott hajót 2019 szeptemberében egy brit hadihajó észlelte utoljára az Atlanti-óceánon.

Egyelőre nem tudni, ki a hajó tulajdonosa, és azt sem, hogy mi volt az Alta szállítmánya és mi lett a sorsa. A hajón nincs látható lék, olaj sem szivárog belőle, ezzel együtt veszélyt jelent a környezetre. A megmentése a tulajdonos felelőssége, ám a helyi hatóságok nem szívesen várnának rá, csakhogy nagyon sok pénzbe kerülne kimenteni – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!