Vizsgálják a Bermuda-háromszög rejtélyeit

A Bermuda-háromszögben évente átlagosan 130 nagyobb viharral kell számolni, és kérdés, hogy az itteni tragédiákért csak a természeti jelenségek a felelősek-e. Ezt kutatta egy tudományos forgatócsapat, amely azt tapasztalta, hogy a katasztrófákban sokszor emberi mulasztások is szerepet játszanak.

A Bermuda-háromszög igazi paradicsom, korallzátonyokkal, rózsaszín homokkal, fantasztikus élővilággal és különleges éghajlati jelenségekkel. A név hallatán mégsem trópusi mennyországra asszociálunk először, hanem a vad és kiismerhetetlen óceánra, ami az idők során több hajót és repülőgépet nyelt el megmagyarázhatatlan módon. A Bermuda-háromszög titkai háromepizódos dokumentumsorozatban szakemberek hada segítségével bizonyítják, hogy még a legtitokzatosabb tragédiák mögött is triviális okok, többnyire időjárási események és/vagy emberi hibák húzódnak meg.

A tudósok szerint a Bermuda-háromszög tragédiáinak nagy részéről az tehet, hogy kevésbé képzett, felkészületlen emberek irányítottak hajókat vagy vezettek repülőket egy olyan környéken, amely a vad trópusi viharokkal még a legképzettebb hajóskapitányokat és pilótákat is próbára tudja tenni.

A sorozat készítői ellátogatnak Miamiba, a világ egyetlen hurrikánkutató központjába, ahol egy gigászi tartályban, egy 1400 lóerős szélgép segítségével imitálják a hurrikánok pusztító hatását, pilótakiképzők segítségével pedig arra is fényt derítenek, hogy milyen egyszerű (akár egyetlen műszer meghibásodása miatt is) teljesen eltévedni az óceán fölött.

Többek között kiderül, hogy a hurrikánok mozgását ma már pontosan előre tudják jelezni, az erejét azonban még mindig nem – utóbbi annyira gyorsan változik, hogy ami reggel még egy kezelhető, egyes erősségű volt, estére már ötössé, azaz pusztítóvá változhat. A tudomány következő áttörése lesz, amikor már nemcsak az érkezését, hanem az erejét is meg tudják pontosan jósolni.

A repülőgépek fekete dobozai már ma is sokat segítenek a rejtélyes balesetek utáni kutatásnál – már amennyiben megtalálják őket. A sorozatban bemutatják, hogy a következő generációs fekete doboz már azonnal egy felhőbe továbbítja a legfontosabb adatokat, ezáltal véget vetve a megmagyarázhatatlan eltűnéseknek.

A dokumentumsorozat alkotói meteorológusok segítségével mutatják be a világ egyik legveszélyesebb természeti jelenségét, a légzuhatagot, amely a hideg és meleg levegős áramlatok találkozásából születik meg, és olyan erős szélhatással jár, hogy bármit el tud pusztítani.

A Bermuda-háromszög titkai című látványos dokumentumsorozatot a Viasat History tűzi képernyőre január 10–12. között 21 órától.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!