Bermuda-háromszög: legendák és mítoszok

Bermuda_haromszogA Bermuda-háromszög rejtélyének többféle magyarázata létezik, hiszen ki-ki világnézete szerint igyekezett megmagyarázni az ebbe a térségbe kerülő hajók és repülőgépek eltűnésének okát. Az idén norvég tudósok kutakodtak ezen a misztikus területen, ahol felfedezésük szerint hatalmas kráterekből metánbuborékok törnek fel.
Karin Andreassen által vezetett norvég kutatók szerint elképzelhető, hogy a titokzatos eltűnéseket a víz alól feltörő metánbuborékok okozzák. Ezt az elméletüket arra alapozzák, hogy Norvégia partvidékén hatalmas krátereket fedeztek fel a Jeges-tenger fenekén, és úgy gondolják, hogy talán az ehhez hasonló metánbuborékok robbanása okozhatta a hajók elsüllyedését a hírhedt Bermuda-háromszögben.

Bermuda_haromszog

A norvégok tudósok egy ötven méter mély és ezer méter széles krátert találtak a tenger fenekén, amely olaj- és gázszivárgások hatására alakult ki, és vizsgálataik szerint egy ekkora kráterből előtörő gázbuborék ereje elegendő ahhoz, hogy felborítson egy hajót.

Legendás esetek

A Bermuda-háromszög egy mintegy 1,3 millió négyzetkilométeres terület az Atlanti-óceánon, a háromszöget alkotó vonalakat Bermuda, Florida délkeleti csücske és a Puerto Ricó-i San Juan között kell meghúzni. A háromszög legendája a múlt század negyvenes éveiben kezdte el érdekelni a közvéleményt, amikor is három titokzatos eltűnést észleltek a térségben.

Bermuda_haromszog

1945. december 5-én a 19. repülőraj öt Avenger típusú repülőgépe, valamint a keresésükre indított Martin Mariner hidroplán tűnt el. Néhány évvel később, 1948 januárjában a British South American Airways légitársaság gépe, a Star Tiger zuhant le a térségben, méghozzá úgy, hogy a kiérkező mentőcsapatok a gép megadott útvonalán nem találtak sem roncsot, sem holttesteket. 1949-ben a Star Ariel repült arra, amellyel megszűnt az összeköttetés, a gép keresésére indult mentőcsapatok pedig a korábbi esethez hasonlóan ezúttal sem találtak semmit.

Bermuda_haromszog

A Bermuda-háromszög legendájának kutatói a titokzatos eltűnések után komolyabban beleásták magukat a térségben történt különös események históriájába, és több olyan esetet is találtak, ahol hajók tűntek el a térségben…

A teljes cikk az Aqua Magazin 131. számában található (Szöveg: Baross Gábor).

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!