Elveszett a víz alatti robot

2019. február 19.
Címkék :

Eredménytelenül végződött a kutatás Shackleton elsüllyedt hajója után az antarktiszi jégtakaró alatt. Mivel elvesztették a víz alatti robotot.

A brit kutatók vezette nemzetközi tudományos expedíció Ernest Shackleton 1915-ben elsüllyedt hajóját akarta megtalálni a Weddell-tenger fenekén, a kutatást azonban egy heti próbálkozás után le kellett fújni a szélsőségesre fordult időjárás és a víz alatti kutatórobot elvesztése miatt.

Shackleton hajójának felkutatása évtizedek óta foglalkoztatja a történészeket és archeológusokat. Az idei expedíciónak a SA Agulhas II jégtörő hajóval sikerült elérnie azokat a koordinátákat, ahol a hajó egykori kormányosa és navigátora szerint az Endurance elsüllyedt. Shackelton leírása szerint az Endurance hullámsírja a világ legrosszabb tengerének legrosszabb pontján van, és a mostani expedíció terveit is felülírta a gyorsan mozgó jég, amit Shackleton a Weddell-tenger pokoli körülményeiként jellemzett.

A SA Agulhas II jégtörő amint elérte az Endurance utolsó feljegyzett tartózkodási helyét, a kutatók nyomban előkészítették az automata víz alatti kutatórobotot (AUV), hogy feltérképezze a háromezer méter mély tenger fenekét. Ám a robottal megszakadt a kapcsolat a 30 órás merülés után. Nem sikerült tisztázni, hogy ezt a jég okozta, vagy a robot valamilyen alkatrésze hibásodott meg, esetleg valamivel ütközött. Az utóbbi verzió a legvalószínűtlenebb, mivel a tengerfenék a térségben teljesen lapos.

A Weddell-tengeri expedíciónak csupán egyik külön vállalása lett volna Shackleton hajójának felkutatása. Az expedíció fő célja a régióban lévő Larsen C jégself tanulmányozása és vizsgálata volt a klímaváltozás szempontjából. Ezt a feladatot már január végére teljesítették. A munkában fontos szerephez jutott az AUV kutatórobot, amely képeket készített a jégself alatti tengerfenékről – írta a mult-kor.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!