Hogyan vágjunk neki a Kékszalagnak? 1. rész – Egyesület

Közeledik az 50. Kékszalag Erste nagydíj. Július 26. még messzinek tűnik, de ha valaki nem szokott versenyre, pláne Kékszalagra járni, akkor jobb, ha rögvest belekezd az ügyintézésbe, felkészülésbe. Sokakat vonz a tókerülő, pláne a jubileumi regatta, de ugyanakkor elriaszt a sokféle feltétel. Tanácsainkkal ezekhez nyújtunk segítséget.

Azt az elején érdemes tisztázni, hogy a részvétel a Kékszalagon nem olcsó dolog. Ez nem is meglepő, hisz hazánk legfontosabb vitorlásversenyéről, egyben a kontinens legrégebbi, leghosszabb és legnépesebb tókerülőjéről van szó.


Először is nézzük az ügyintéznivalókat. Kell egy csapat. Úgy érdemes kiválasztani a legénységet, hogy a minimumlétszámnál többen legyünk, mert bárki kieshet valamiért az utolsó pillanatban, ráadásul a verseny hosszú, kellhet is menet közben.


A klub

Ha megvan a társaság, akkor kell választanunk egy egyesületet. A Kékszalagon ugyanis csak versenyengedéllyel rendelkező sportolók indulhatnak, ehhez pedig be kell lépnünk valamelyik vitorlásklubba. Ez nem olyan nehéz, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) tagszervezeteinek listáját a szövetség honlapján (hunsail.hu) megtaláljuk a szövetség menüpont alatt. Van ahol szigorúak a belépési feltételek, másutt kevésbé. A kifejezetten a Kékszalagra induló vitorlázók közt népszerű például a TVSK, amely a legnagyobb taglétszámú vitorlásegyesület, de más klubok is akadnak, ahol szívesen segítenek az adminisztrációs ügyek intézésében. A lényeg, hogy gondoljuk át a választást, mire is van szükségünk. Olyan egyesületet keressünk – mert csak a Kékszalagra megyünk –, ahol gyorsan és viszonylag olcsón intézhetjük a szükséges dolgokat, vagy olyat, ahol más alkalommal is vitorláznánk, igénybe vennénk szolgáltatásokat.


A kérdés azért is fontos, mert az éves tagdíj nagyjából 10 és 50 ezer forint közt változik. Ha már választottunk, akkor rögtön a belépéskor érdemes kitölteni a versenyengedély-kérő űrlapot. Ez ott helyben is lehet kérni, de a legegyszerűbb a hunsail.hu-ról letölteni (versenyek/versenyzőknek pont alatt) és kitöltve elvinni. Ennek az engedélynek az ára 2018-ban felnőtteknek 12 500 Ft. Ehhez jön még 5 ezer forint leigazolási díj. A kitöltött, aláírt lapot az egyesületnek kell feltöltenie a szövetség Vihar nevű rendszerébe. Nem is kell feltétlen ezt személyesen intézni, a legtöbb esetben lehet online, beszkennelni az aláírt nyomtatványt, átutalni a pénzt. Sokan halottak már az úgynevezett kék könyvről. Ez volt egykor a sportegyesületi tagsági igazolvány, ebbe kerültek a pecsétek. Nos, ez még létezik, de már nem nagyon használják, nem is kötelező. A különféle engedélyeket online felületeken intézik. Ezért is fontos, hogy az adatlapon pontos és valóban használatos e-mail címet adjunk meg, mert így kapunk hozzáférést a Vihar rendszerben a saját profilunkhoz.

A lényeg, hogy ne sokáig gondolkozzunk az egyesületválasztásnál, mert ezeknél a kluboknál általában nem főállású ügyintézők vannak, azaz az adminisztráció beletelhet pár napba, s utána még mást is kell intézni. Erről szól a következő rész, tájékozódj a Kékszalagról az aquamagazin.hu-n!

Szöveg: Mátay László

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!