Erre figyeljünk, ha Horvátországban nyaralunk

2018. június 25.
Címkék :

Horvátország megelégelte a szabálytalanul parkoló turisták tízezreit, és elkezdte határon túl is behajtani a büntetéseket. Azok is számíthatnak ajánlott levélre, aki öt évnél régebben parkoltak szabálytalanul Horvátországban, mert ott másként számítják az elévülési időt.


Sorra kapják a felszólító leveleket egy horvát ügyvédi irodától azok a magyarok, akik tilosban vagy fizetés nélkül parkoltak Horvátországban. Nem biztos, hogy ebben az évben, ugyanis van, aki hét évvel ezelőtti parkolási vétség miatt kapott ajánlott levelet. A felszólítások összegét a levél lefordítása, az autó tulajdonosának felkutatása akár 250 euró fölé is emelheti, míg a tényleges bírság összege ehhez képest elenyésző. A jelenség annyira általános, hogy több magyar ügyvédi iroda honlapján már külön menüpont van a horvát parkolási felszólítások miatt.

A felszólításokat érdemes komolyan venni, mert egy esetleges peres eljárásban a kötelezettnek kell bizonyítania, hogy érvényesen parkolt. Ha nem sikerül, akkor ráterhelik a peres eljárás költségeit is, ami a bírság összegén felül 500 euró is lehet.

Figyeljünk arra, hogy minden esetben szabályosan parkoljunk Horvátországban, készítsünk fotót a parkoló autóról és a parkolójegyről is, így lesz bizonyítékunk egy jogtalanul kiküldött felszólítás ellen. Ha viszont valóban potyáztunk a nyaralás alatt, akkor jobban tesszük, ha fizetünk – írta az nlcafe.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!